Zöldgömb - Vizeink védelmében

2018. február 10. - 2018. február 14.

Lánchíd Rádió

Vizeink védelmében – Zöldgömb szombat 13.05

Adás: 2018. 02. 10. szombat 13.05 ismétlés: 2018. 02. 14. szerda 23.05

Mi lesz a kiemelt üdülőövezetek sorsa a területfejlesztési törvények tervezett átszabása után? Ezen a héten befejeződtek a Magyarország egyes kiemelt térségeinek területrendezéséről szóló törvénytervezet bizottsági vitái, erről tárgyalt a Fenntartható Fejlődés Bizottsága is. A várható következményekről Sallai R. Benedeket, az LMP országgyűlési képviselőjét, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnökét kérdeztük.

A balatoni fejlesztések rendre elmaradnak, miközben megjelentek a gazdagok magánérdekei, avagy mi várható az elfogadásra váró területrendezési törvény után a Balaton körzetében? Erről Hajósy Adrienne geofizikus mérnök, a Nők a Balatonért egyesület szóvivője beszél.

Világszerte és hazánkban is veszélyben vannak a vizes élőhelyek, erre figyelmeztet a WWF Magyarország közleménye. A vizes élőhelyek hasznát, szolgáltatásait és a veszélyeket Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizes élőhely-védelmi programjának vezetője sorolja fel.

Higanyszennyezés került a Nyitra folyóba, ami Komáromnál a Dunába folyik. A helyzetről és a hazai levegőszennyezés miatti brüsszeli figyelmeztetésről Simon Gergely környezetkémikust, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértőjét hallják.

Újabb cianidos aranybánya nyitásának veszélye fenyeget, ezúttal Erdélyben, Felsőcsertésen – adta hírül Tőkés László néppárti uniós képviselő irodája. A cianidos bányászat kapcsán nem felejthetjük el a tiszai ciánkatasztrófát és a verespataki terveket sem. Rövid elemzés Fidrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjétől.

Szerkesztő – műsorvezető: Mangel Gyöngyi

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés