Víz világnapja 2018 – az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete fiatal kutatóinak előadásai

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. március 21.

Helyszín: Veszprém Vár utca 37

URL: tab.mta.hu/veszpremi-teruleti-bizottsag

A Víz Világnapja alkalmából az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai tartanak előadásokat Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottság Tudósklubjában március 21-én. Az előadások 17:30-kor kezdődnek Veszprémben a Vár utca 37. alatt. Rendezvény programja: http://tab.mta.hu/veszpremi-teruleti-bizottsag/esemenyek/viz-vilagnapja1 Szeretettel várunk mindenkit!

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (Tihany) fiatal kutatóinak előadásai

Cím: Szíjgalandféreg (Ligula intestinalis) fertőzés a folyami géb (Neogobius fluviatilis) balatoni állományában
Előadó: Boross Nóra, tudományos segédmunkatárs (MTA ÖK Balatoni Limnológia Intézet)

A Balatonba mintegy 50 éve betelepült folyami géb halfaj állományára napjainkban nagyfokú szíjgalandféreggel való fertőzöttség jellemző. A galandféreg elsőrendű lárváját az evezőlábú rákok hordozzák, melyek elfogyasztásával különböző balatoni halfajainkat fertőzi a parazita. Végső fejlődési stádiumát a halfogyasztó vízi madarakban éri el a galandféreg. A folyami géb vizsgált balatoni állománya 2017-ben 26%-os fertőzöttséget mutatott, nagy területi különbségekkel. A parazita negatívan hatott a fertőzött halak kondíciójára és ivarszerv tömegére is.

Cím: Idegenhonos halfajok Magyarországon (történeti áttekintés és recens elterjedés mintázatok)
Előadó: Takács Péter, tudományos főmunkatárs (MTA ÖK Balatoni Limnológia Intézet)

A biológiai inváziókat világszinten is a legjelentősebb ökológiai problémák között tartják számon. Így a nem őshonos fajok térnyerése Kárpát-medencei szinten is jelentős problémákat okoz. Jelen előadásunkban történeti áttekintést nyújtunk az idegenhonos halfajok magyarországi térnyeréséről; illetve halállomány felméréseink eredményeit térinformatikai módszerrel elemezve országos és Balatoni vízgyűjtő szintjén is bemutatjuk e halfajok elterjedés mintázatait.

Cím: Tótörténeti kutatások árvaszúnyog-maradványok alapján
Előadó: Tóth Mónika, tudományos munkatárs (MTA ÖK Balatoni Limnológia Intézet)

Az árvaszúnyogok (Chironomidae) a kétszárnyúak rendjébe (Diptera) tartozó rendkívül elterjedt és faj gazdag rovarcsalád. Mivel igen érzékenyen reagálnak környezetük változásaira, a jelenkori ökológiában régóta használja őket indikátor szervezetekként. Emellett a többnyire vízi életmódot folytató lárváik fejtokja képes akár évezredekig igen jó állapotban megőrződni a tavak, lápok üledékében. Kihasználva a szubfosszilis maradványaik jó megtartását, valamint az árvaszúnyogok érzékenységét (illetve az erre vonatkozó ökológiai ismereteinket), az elmúlt évtizedekben egyre szélesebb körben alkalmazzák őket a tavai környezet múltbeli változásainak jelzésére, valamint a múltbeli klimatikus változások mennyiségi becslésére is. Előadásomban egy esettanulmányon keresztül szeretném bemutatni, hogy ezek az apró rovarok milyen jelentős mértékben járulhatnak hozzá a tótörténeti kutatásokhoz.

Cím: Bakterioplankton szerepe a víztestekben
Előadó: Tugyi Nóra, tudományos segédmunkatárs (MTA ÖK Balatoni Limnológia Intézet)

Az algák mellett a vízben lebegő baktériumoknak (bakterioplankton) is fontos szerepe van a vizek élővilágában. Szerepük elsősorban a szénkörforgalomban nyilvánul meg, amely során szerves szenet hasznosítanak és maguk is adnak hozzá a vízi rendszerhez. Nyílt vízben és vízi növényekkel (makrofitonok) borított tavakban jelentőségük eltérő lehet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás