Nyitott Balaton – Geotúra Lovasról az ősember festészete nyomában 2018.

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. május 06.

Helyszín: Lovas

URL: További részletek itt!

Időpont: 2018. május 6.

Helyszín: Lovas

Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10:00 óra

Találkozó helye: Lovas, Polgármesteri Hivatal Fő u. 8.

Távolság: hosszú: 12 km; rövid: 6 km

Túra ideje: hosszú: 6 óra; rövid: 3,5 óra

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és egyben a Bakony–Balaton UNESCO Geopark Nyitott Balaton programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel. Egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.
Leereszkedve a völgybe, a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladva bekukkantunk Lovasra, ahol egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A rövid túra résztvevői visszasétálnak Felsőörsre, a hosszú túra pedig a festői szépségű Király-kúti-völgy kristálytiszta karsztforrásai, mohos sziklái között kanyarog tovább, még egy barlangba is bekukkantunk.

A Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd az őskori festékbányát érintve újra Felsőörs felé vesszük utunkat: a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben. A falut észak felől megközelítve az európai hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén. Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” zárjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül, majd visszatérünk Lovasra. Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, május 05. 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail:sardy1@bfnp.hu, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás