Téli kalandozás Salföld kincsei mentén – nem csak a kövek nyomában! – BfNPI – 2019

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. január 20.

Helyszín: Salföld

URL: További részletek itt

Találkozó időpontja: 10.00 óra
Találkozó helye: Salföld, Kossuth u. vége
Távolság: 8 km
Túra ideje: 5 óra
Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Téli kalandozás Salföld és környékén – nem csak a kövek nyomában!

Ezen a testet-lelket felpezsdítő geotúrán a Káli-medencének egy olyan területét fedezzük fel, ami a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban. A Kárpát-medencét kicsiben megidéző tájba tökéletes egyensúlyban és összhangban simulnak bele a helyi népi és egyházi építészet remekbe faragott gyöngyszemei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő, a közelmúltban országos védettséget kapott értékes növénytársulások.
Bemelegítésként – ez alkalommal belépőjegy váltása nélkül – körbesétálunk a Salföldi Major hagyományos gazdálkodást bemutató épületei, szerszámai és a téli időszakban is szabadban tartott ősi magyar állatfajták között. Ezután megcsodálhatjuk a település műemlék épületeinek sorát, és felvillantjuk történelmünk ide kötődő legizgalmasabb fejezeteit. Segítenek minket elődeink tollából származó gyönyörű idézetek, melyeket erre az alkalomra válogattunk össze.
A falu határában, a világon egyedülállóan a Káli-medencében kialakult Pannon-kőtengerek egyikével kötünk szoros barátságot. Az interaktív Pannon-tó bejáráson több mint 8 millió évet utazunk vissza az időben, találkozunk a mára kihalt élőlényekkel, iszunk a tó vizéből, majd bemerészkedünk az évmilliókkal fiatalabb egykori felszín alá, és megpróbáljuk modellezni, hogyan készült a természetes beton a titkokkal teli föld alatti kamrákban.
A téli erdő rejtekében felfedezzük a történelmi viharok tépázta, de egykori dicsőségét máig őrző Pálos-kolostor égbe meredő falait, ahol megragadjuk az alkalmat, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről szóljunk egy két szót.

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, január19. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! Hírlevél:
http://bfnp.hu/hu/hirlevel

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás