Barlangok Hónapja: Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglalkozás családoknak a Lóczy-barlangnál 2019

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. március 10.

Helyszín: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló

URL: További részletek itt >>>

Időpont: 2019. március 10.

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is, különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Helyszín: Balatonfüred

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft. A Lóczy-barrlangban kedvezményes belépővel vehető igénybe a geoprogram

Találkozó időpontja: geotúra: 10:00 óra; geofoglalkozás: 14:00 óra

Találkozó helye: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló

Távolság: 8 km

Túra ideje: 5 óra

A Barlangok Hónapja alkalmából a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és Bakony–Balaton UNESCO Geopark kedvezményes programajánlattal várja a látogatóit, melynek keretében az érdeklődők interaktív geotúrán ismerhetik meg a Koloska-völgyet. Ezen felül a geotúra felnőtt résztvevői kedvezményes belépőjegyet válthatnak a Lóczy-barlangba.
Geotúránk bevezető szakasza alkalmat ad arra, hogy felidézzük az egykor külön településként létező Arács történelmi múltját és megemlékezünk híres szülötteiről a temető sírköveinek, országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületeinek segítségével.
Elhagyva a települést kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk meg a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk. Csillapíthatatlan kíváncsiságunk itt sem hagyhat cserben minket: választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, mért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.
A tisztást elérve a karsztvizekkel kötünk ismeretséget a forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, miközben a gyerekeknek kipróbálhatják egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa ágait. Rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves "ördögszántás" karsztbokor erdejébe, amely különleges állat-és növényvilággal lepi meg az odalátogatót.
A Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban, ahol szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből.
Lóczy-barlang gigantikus ferde mennyezetén üldögélve a 220 millió éves Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, amihez háttérképül a Balaton szolgál.
Ez után bebocsátást nyerünk a Lóczy-barlangba és megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait.

Összefoglalva geotúránk állomásain a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.
Képzeletben elénk tárul a Tethys-óceán végtelen víztömege: megidézzük élettől nyüzsgő zátonyait, lemerülünk langyos, jól átvilágított vizeibe, és nem félünk leszállni mélységeibe, a sötétség birodalmába sem, ahol a tengeralatti vulkánosság bíbor színben izzó lávakígyói vezetnek minket.
Utunk során nemcsak közvetlen közelről vesszük szemügyre, hanem meg is másszuk, megtapintjuk, „megcsepegtetjük”, és madártávlatból is megnézzük ennek a csodálatos letűnt világnak kézzelfogható emlékeit, a legkisebbeknek pedig geomesével kedveskedünk, ami egy ősöreg szikla és egy kis gyík barátságáról szól.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok számára egész évben megrendelhető!
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonszám megadásával, vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél:
http://bfnp.hu/hu/hirlevel

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás