Afrikától Gemencig – Nagygyörgy Sándor festő- és fotóművész kiállítása

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. május 26. - 2018. június 18.

Helyszín: Pörböly

2018. május 26-án fotókiállítás nyílt Nagygyörgy Sándor festő- és fotóművész hagyatékából a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön. A több ezer képet tartalmazó archívumból válogatott tárlaton több mint 200 fotón mutatják be az életmű sokszínűségét. A kiállítás megnyitója egyben a hagyaték átvételét is szimbolizálta, hiszen Nagygyörgy Sándorné a Gemenc Zrt. kezelésére bízta a nagyításokat, filmnegatívokat és diapozitívokat tartalmazó hagyatékot.

A 3000 képet tartalmazó hagyatékrész  archívumban éppúgy találhatók fotográfiák az afrikai szavannák állatvilágáról és a Bajkál-tó fókáiról, mint az Északi-középhegység muflonjairól, vagy éppen a világhírű gemenci gímszarvasokról. Jelentős dokumentum értéke van az erdő- és vadgazdálkodó embert megörökítő fényképfelvételeknek is. A Gemenc Zrt. átveszi és körültekintően ápolja Nagygyörgy Sándor életmű-hagyatékának jelentős részét. Ennek első lépéseként rendezte meg ezt a kiállítást. Mindezeken túl az erdőgazdaság lehetővé kívánja tenni, hogy a fotóarchívum kutatható, kereshető és felhasználható legyen. Fontos célja az erdőgazdaságnak, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a hagyaték legfontosabb, legjelentősebb darabjait. A kiállítás június 18-ig látogatható.

NAGYGYÖRGY SÁNDOR (1933-1993) a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél osztályában szerzett festőművészi diplomát 1959-ben.
1976-ig szabadfoglalkozású festő- és fotóművészi tevékenységet folytatott.
1977-től haláláig a Nimród vadászati magazin munkatársa,
1960-tól a Művészeti Alap tagja.
1970-től a Fotóművész Szövetség tagja, 1978-79-ben a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának művészeti vezetője,
1978-tól a Nimród Fotóklub elnöke, 1981-től a Nemzetközi Természetfotós Szövetség alelnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás