FÖLDI VIRÁGEGYETEM Herbárium és szépirodalom

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. június 07. - 2018. december 21.

Helyszín: Szombathely Savaria Múzeum

"Régebben herbáriumom is volt, de elhagytam, mert ez inkább csak múzeum." (Hamvas Béla: A virágszedés lélektana)

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2018. június 7-én, csütörtökön 17 órakor a szombathelyi Savaria Múzeumba a FÖLDI VIRÁGEGYETEM Herbárium és szépirodalom című időszaki kiállítás megnyitójára.
Köszöntőt mond: Csapláros Andrea múzeumigazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester.
A kiállítást megnyitja: Ambrus Lajos József Attila-díjas író, a kiállítás irodalmi szerkesztője.

A tárlat 2018. december 21-ig tekinthető meg.
További részletek a múzeum honlapján

Tárlatunk a herbáriumok és a szépirodalom virágos világainak találkozását idézi. Múzeumunk több mint 104 000 tételes növénygyűjteménye (az ősnövények, faminták, magok és termések mellett) 1825-től napjainkig gyűjtött, mintegy 67 000 szárított-préselt növény herbáriumi lapját őrzi. A közel két évszázadból megörökölt példányok közül kiválasztott növények a hasonló vagy egyidőben született, rájuk vonatkozó verses és prózai szöveg(részlet)ek segítségével mintegy költői térben kelnek új életre, jelenkori fényképeiken élő színeikben is tükröződve. Ez eddig nem létezett alkalmat teremt az egykor élt, de sosem hervadó virágok és szépirodalmi szövegkörnyezetük aprólékos megfigyelésére, üzenetük értelmezésére, alkotó feldolgozására.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani botanikus kollégáinknak, akik szép növényfényképeik rendelkezésre bocsátásával gazdagították a tárlatot, segítették a kiállítás létrejöttét: Farkas Sándor, Keszei Balázs, dr. Kulcsár László, dr. Pinke Gyula, Exner Tamás, Havas Márta Katalin, Máthé András, dr. Pál Róbert, Salamonné dr. Albert Éva.
Köszönjük az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának támogatását is!
Balogh Lajos (a kiállítás kurátora)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás