Levendulás-tűzhányós geotúra 2018.

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. június 22.

Helyszín: Tihany

URL: További részletek itt!

Időpont: 2018. június 22.

Helyszín: Tihany
Ár: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Találkozó időpontja: 09:00 óra
Találkozó helye: Tihany, Őrtorony kilátó parkoló
Távolság: 4 km
Túra ideje: 3 óra

A Levendula Fesztivál keretén belül egy rövid és egy hosszabb geobotanikai túrát indítunk a virágba borult híres történelmi ólevenduláson keresztül a Csúcs-hegyi-hévforrásbarlanghoz.
Utunk az Apáti-kávézótól indul. Felérve a gerincre egyszerre nyílik kilátás a Külső- és Belső-tóra, miközben választ kaphatunk egy sor kérdésre:
– valóban sziget volt Tihany?
– A Külső-, és Belső-tó a Balaton maradványa?
– Mi az a „hideg légtó”?
– Miért volt nehéz a tihanyi férfiaknak feleséget kapni a közelmúltig?
A híres történelmi Levendulásban gyönyörködhetünk a virágzó bokrokban, és egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódótt az illatos levendulával. E lélekemelő pihenő után a Lóczy Lajos gejzírösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. A fölénk magasodó részben vulkáni, részben gejzirit sziklafalak mentén a Nyereg-hegy – már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai – vonalán haladunk a Csúcs-hegyi hévforrásbarlang felé, aminek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. (Közben fény derül a ”kerek tetőablak” titkára!) . A hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő-és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő – hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai tornyosulnak fölénk. Rejtélyes oszlopos formák keresztmetszeteit is felfedezhetjük a sziklafalban.

Sajkod egyik utcácskáján kapaszkodunk fel az Apáti-hegy kilátópontjára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Külső-tóra. Innen ereszkedünk le a híres történelmi levendulásba, az öreg-levendulásba, ahol igazi virágünnep fogad minket. Aki még nem látta a tihanyi levendulavirágzást, az ne hagyja ki ezt az alkalmat! Semmilyen fénykép nem adhatja vissza ezt a csodálatos hangulatot, látványt és illatot!

Miután kigyönyörködtük magunkat a virágpompában, felkapaszkodunk a Tihanyi-félszigetet nyugatról szegélyező, csodálatos panorámájú Nyereg-hegyre, ahol a Csúcs-hegyi hévforrásbarlangot vesszük célba elsőként, melynek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. A hegy oldalán kanyargó ösvény hamarosan újabb látványosságot kínál számunkra: a szürkés vulkáni rétegek tetején a vulkánosságot kísérő és követő hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai trónolnak. Ezen a ponton a rövid túrán résztvevők visszaereszkednek a találkozási pontra, a hosszú túra résztvevőivel pedig visszatérünk a Csúcs-hegyre, ahonnan egy meredek ösvényen leereszkedünk a nyugati gerincről, majd átvágunk a szőlők között haladó szekérúton, és máris a félsziget szívében találjuk magunkat.

A Belső-tó partjára érve, az egykori gejzírmezőre érünk, ahol néhány lépésre egymástól egy több millió éves „hévforrás-város” „középületeit” járhatjuk sorba: a Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot és az Átjáró-barlangot. Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, végül a "Hármas-hegyi-kúpról" tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!

A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei.

Túránk a Levendula Ház Látogatóközpontnál ér véget, ahol megújult interaktív kiállításunkkal, és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket.
A geotúrát követően érdemes a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontot is meglátogatni a Belső-tó partján, a szürkemarhák és ürgék legelője mellett, ahol a túrák során szerzett új információkat is tanulmányozhatjuk a félsziget természeti értékeiről és a geológiai múltjáról szóló megújult interaktív és érdekes kiállítás keretében, és ahol levendulás finomságokkal várjuk a betérőket!

Szükséges felszerelés: szendvics, innivaló, esőkabát, zárt (kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló) cipő, fényképezőgép, távcső.

Előzetes jelentkezés: szükséges,
módja: telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. június 21., csütörtök) 18:00 óráig
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás