IV. Green-Go Rövidfilmverseny

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2014. november 25. - 2014. december 10.

Helyszín: országos pályázat

Letölthető anyag

Aki szeretne David Attenborough nyomdokaiba lépni, és sem hagynak hidegen a környezeti problémák, vagy van egy jó ötlete, ami akár a mozivászonra is felkerülhet, akkor a Green-Go Rövidfilmversenyt neki találták ki.
A CEEweb for Biodiversity által rendezett verseny december 10-ig idén is várja a kreatív, sokkoló, vicces és különleges kisfilmeket három kategóriában. Minden kategóriában egy nyertes 325 euróval lehet gazdagabb, egy közönségdíj nyertes pedig az online szavazás alapján 170 eurót vihet haza.

A szervezők 60 másodperces kampányfilmeket vagy 1-4 perces kisfilmeket várnak, amelyek készülhetnek bármilyen műfajban (animációs film, bábfilm, dokumentumfilm, videoklip, stb.)
A beküldött pályaműveket kreativitás, eredetiség, a környezeti és természetvédelmi üzenet erőssége és szakmai szempontok alapján értékelik.

A kategóriák az alábbiak:

• Természet nyújtotta javak és szolgáltatások

Ügyfélszolgálat, autószerviz, ökoszisztéma szolgáltatások? Így van, a természet nekünk dolgozik! Fák nélkül nem tudnánk lélegezni, vizes élőhelyek és fák nélkül nem lenne tiszta vizünk, mikroorganizmusok nélkül nem lenne termékeny talajunk és élelmiszerünk. Alapvető szükségleteinken kívül a természet egészségünkért is felel és boldoggá tesz – a természetben sportolunk, házainkat zöldövezet mellett vesszük, és a természetbe utazunk el kikapcsolódni. A természet gazdaságunk alapja is – munkahelyet teremt, és sokunk megélhetését biztosítja: gazdálkodókét, halászokét, kertészekét, természetvédelmi őrökét, idegenvezetőkét, de még a gyárakét is.

Ötlet:
A pályázó mutassa meg, hogyan dolgozik nekünk a természet, vagy, hogy mi történne a szolgáltatásai nélkül!

• Fenntartható családi gazdálkodás – A családi gazdaságok nemzetközi évét ünnepeljük
50% az esély arra, hogy a reggeli sonkád tojással és a tej családi gazdálkodásból származik. 500 millió olyan családi gazdaság van a világon, ahol a mezőgazdasági tevékenységeket család végzi. A világ élelmiszertermelésének 70%-át ezek a gazdák és kisüzemi halászok biztosítják, akik megőrzik a biológiai sokféleséget, a hagyományos tudást és technikákat. Sokaknak a megélhetést is biztosítják, hiszen a fejlődő országokban 3 milliárd vidéki közül 2,5 olyan családokban él, ahol családi gazdálkodás folyik.

Ötlet:
A pályázó mutassa meg a családi gazdaságok, kisüzemi mezőgadaság és hagyományos tudás fontosságát, valamint a fenntartható mezőgazdaság és a felelős fogyasztói választás szükségességét!

• A klímaváltozás és annak hatásai
A 2060-as évekre 4°C-os globális hőmérsékletemelkedés történhet, míg a természeti katasztrófák és szélsőséges időjárás helyzetek száma nőni fog, ami több halálesetet és gazdasági hanyatlást hoz magával. Erre fel kell készülünk, alkalmazkodnunk és enyhítenünk kell ezek hatását.
A természet a leghatékonyabb fegyverünk a klímaváltozás és annak hatásai ellen. A Föld szénkészletének 15%-a – 312 gigatonna – védett területeken található szerte a világban. A természet puffer-területként is szolgál a katasztrófák ellen, mely teret biztosít az árvizek eloszlatásához, stabilizálja a talajt földcsuszamlásos területeken és vihardagályokat akadályoz meg. Kiszámolták, hogy az Egyesült Államok évi 23,2 milliárd dollárt takarít meg a tengerparti vizes élőhelyek szolgáltatásain keresztül az árvízvédelemmel szemben. De kisebb léptékben is gondolkodhatunk: csupán egy fa elültetése annyit ér el, mint 10 légkondicionálónak a hatása. Helyi fajták használata a mezőgazdaságban nagyobb termést eredményez, egy pár hektárnyi zöld felület a városban csökkentheti az árvízveszélyt és a hőszigeteket – és ezzel együtt az egészségügyi kockázatokat.

Ötlet: A pályázó mutassa meg, hogyan veszélyeztet minket a klímaváltozás, hogyan tudunk a klímaváltozás ellen egyszerű, természetes megoldásokkal küzdeni, vagy, hogy milyen megoldások léteznek már ma!

Bővebb tájékoztatást a jelentkezésről a verseny weboldalán, a greengofest.eu-n talál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás