Klímaestek a Magyar Természettudományi Múzeumban

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. május 03. - 2018. június 14.

Helyszín: Budapest, VIII. Ludovika tér 2-6.

Az éghajlatváltozás természeti jelenség, melynek hosszú évtizedekre visszanyúló, több tudományterületet érintő vizsgálata nyomán mondhatjuk, konszenzus van abban, hogy az ember szerepe alapvető fontosságú az előidézett változásokban. Persze, léteznek viták azzal kapcsolatban, mekkora is az ember felelőssége, vagy, hogy valóban van-e összefüggés a szén-dioxid-kibocsátásunk és a globális felmelegedés között.
Előadássorozatunkban szakértők járják körül a téma egy-egy dimenzióját, hogy megtudjuk, a felmelegedésnek milyen hatása van az időjárási viszonyokra, a növénytakaróra vagy a Föld különösen érintett régióira. Vajon milyen szerepünk van a változásokban? Tehetünk-e, és ha igen, mit a negatív hatások mérsékléséért?

Az előadások 17.30-kor kezdődnek. Az előadások helyszíne: Budapest, VIII. Ludovika tér 2-6.
Regisztráció: termeszettudomanyi@gmail.com
BELÉPŐDÍJAK: 600 Ft/alkalom 4 alkalmas bérlet: 2000 Ft

május 3. 17.30 A déli jégvilág csodái – fotós expedíció az Antarktisz peremvidékén Az Olvadó jövőnk című kiállítás fotósainak, Kércz Tibornak és Komáromi Csabának élménybeszámolóval egybekötött előadása

május 17. 17.30 A klímaváltozás növénytakaróra gyakorolt hatása Kröel-Dulay György (MTA Ökológiai Kutatóközpont) előadása

május 31. 17.30 Mi lesz veled Föld, mi lesz veled éghajlat ? Németh Lajos meteorológus előadása A Föld légkörének egyre gyorsuló melegedése egyáltalán megállítható-e? Mennyivel lehet magasabb a légkör hőmérséklete a 21. század közepén, a század végén? A mostani éghajlatváltozásban mekkora szerepe van az emberi tevékenységnek? Mit tehetünk a melegedés mérsékléséért? A melegedés következtében milyen időjárási körülmények valószínűsíthetők a Kárpát-medencében? Meddig beszélhetünk a Kárpát-medence térségében négy évszakról?

június 14. A kérdőre vont hegy – Klímakutatás a Földön a legmagasabban! Nagy Balázs előadása Argentína és Chile határa, az Ojos del Salado rétegvulkán, az Andok második legmagasabb hegye. Extrém szárazság, sarkvidéki hideg, viharos szél, erős UV-sugárzás és a lábunk alatt örökfagy. Mars-analóg helyszín. Mért adatok nélkül. Vajon mi történik itt, ha melegedésnek indul a helyszín és olvadásnak a jég?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás