Nemzetközi Zöld Építés Hete a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület szervezésében

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. szeptember 24. - 2018. október 04.

Helyszín: országos programsorozat

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjaiban minden évben más-más témát állítunk fókuszba, hiszen a környezettudatos építés sok területet lefed. Idén az „okos” technológiákra és megoldásokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet – mondja Barta Zsombor a HuGBC elnöke, fenntarthatósági- és zöldminősítési szakember. „A fenntartható épített környezet fogalmába az is beletartozik, hogy az egyének és a társadalom számára egészséges, hosszútávon élhető épített közeget teremtsünk. Eközben bánjunk okosan a felhasznált nyersanyagokkal, majd a kész épületet tudatosan üzemeltessük. A smart technológiák alkalmazása ezeket a célokat támogatja, és ma már nem is választható el a fenntarthatóságtól.”

A fentiek tükrében a Nemzetközi Zöld Építés Hetén a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) épületbejárásokkal, innovációk bemutatásával, valamint a lakosság felé „okos” ötletekkel várja az épületeink környezeti teljesítményére érzékeny érdeklődőket.

szeptember 24-29.

Green Walk (Zöld séta) – Közel 20 zöldépület bejárása szakmai vezetéssel

A Green Walkon a környezettudatos építés magyar megvalósult példáit ünnepeljük. Idén 6 napon át 17 épületbe hívjuk a szakmai és privát érdeklődőket, hogy a legújabb, leginnovatívabb zöldépületeket bejárhassák. A Green Walk azért unikum, mert az épületek többsége máskor a nagyközönség számára nem látogatható. Az épület-bejárásokat a tervező építészek, a fejlesztők vagy az üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak információkhoz.
A látogatható épületek részletei és regisztráció

szeptember 25.

Green Talk (Beszélgetés a zöldről) – Napelemes térkő? Igen! Magyar találmány

A másfél órás programon a Platio napelemes térkő fiatal fejlesztői beszélnek találmányuk lényegéről és hozzáadott értékeiről, valamint bemutatnak egy mintaprojektet is, melyet a Prologis logisztikai vállalatnál (HuGBC tag) valósítottak meg.
A program részletei és regisztráció

szeptember 27.

Mini workshop a WELL zöldminősítési rendszer alapjairól

A WELL épület-minősítés az épületek emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli 10 szempont – levegőminőség, vízminőség, táplálkozás, megvilágítás, mozgás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, lelki és szellemi környezet, közösség – alapján. A WELL-minősítés célja, hogy olyan munkahelyek épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett a dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A rendszer alapjait mutatja be az érdeklődőknek Kurucz Regina építészmérnök, WELL AP.
A program részletei és regisztráció

október 4.

Öko Home konferencia és kiállítás – A környezet-és egészségtudatos építkezés ünnepe

Az ökoépítészet nemcsak egy felkapott trendhullám. Európa-szerte egyre nagyobb jelentőséget kap az energiatakarékosság és természetes építőanyagokkal történő környezetbarát építészet. Az előadók bemutatják, hogy lehet olyan jövőbe mutató épületeket tervezni, melyek nemcsak energiatakarékosak, de takarékosan bánnak a rendelkezésre álló véges erőforrásokkal is. A rendezvény szakmai védnöke a HuGBC.
A program részletei és regisztráció

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjainak megvalósítását az Alukönigstahl Kft. anyagi támogatása tette lehetővé annak a mottónak a jegyében, melyet Ádám István, a vállalat ügyvezetője (korábban a HuGBC elnökségi tagja) fogalmazott meg: „A fenntarthatóság nem trend, hanem magatartás.”

Az ügyvezető szerint a globális megatrendek mint a nagymértékű urbanizáció, a munka és a magánélet összeolvadása, valamint az egyre növekvő környezettudatosság határozzák meg az építőipar jövőjét. „Mindez olyan fenntartható építészetet követel, amely a szociokulturális szempontokat, valamint a gazdasági érdekeket és az környezeti értékeket egyaránt figyelembe veszi” – mondja Ádám István. Támogatásként az Alukönigstahl Kft. tanácsadással és digitális műszaki megoldásokkal segíti a beruházók, építészek, kivitelezők és nyílászáró-gyártók munkáját a fenntartható építkezés minden fázisában – az első ötlettől egészen a homlokzat újrahasznosításáig.

 

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)

Az egyesület 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában, valamint a környezettudatosság kellő súlyú érvényesítésében. A HuGBC a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetésének érdekében. A HuGBC elismert magyar fejlődő tagszervezete a nemzetközi World Green Building Council-nak, így nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás