Közös városunk – hogyan lesz az önkormányzat mindenkié és mindenkiért?

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2019. február 22. - 2019. február 23.

Helyszín: Bálint Ház, Bp.1065 Révay u.16.

Európa-szerte tanúi lehetünk egy újfajta politizálás kibontakozásának. Tudatos és aktív állampolgárokat láthatunk, akik politikai szerepvállaláson keresztül küzdenek városaik, tágabb lakóközösségük fejlődéséért, jobbá tételéért. Ezeknek a szervezeteknek a városhoz való jog biztosítása; a városi közjavak igazságos újraosztása; fenntartható, élhető, egészséges környezet biztosítása áll a fókuszukban. Egyes szervezetek egyszeri, lakossági tiltakozásból emelkednek ki, mások hosszú évek működése után döntenek úgy, hogy munkájukat új szintre, a politikai képviselet síkjára emelik.
Akik nyomon követik ezeknek a szervezeteknek, mozgalmaknak a híreit, számos sikerről értesülhettek az utóbbi években. A legismertebb példa talán a Barcelona en Comú 2015-ös sikere, Ada Colau, korábbi lakhatási aktivista polgármesterré választása. Az egyik legújabb siker pedig Matúš Vallo, pozsonyi építész novemberi győzelme a szlovák főváros polgármester-választásán. Mindeközben Magyarországon a helyzet változatlan.

A konferencia célja, hogy első kézből tanulhassunk ezeknek a szervezeteknek és mozgalmaknak a sikereiből, tapasztalataiból. Milyen a választásokig vezető út, és mi jön azután, ha bejutottak az önkormányzati testületekbe? Hogyan kell kampányt építeni, hogyan lehet egy témából szélesebb víziót építeni? Hogyan egyeztethető össze a civilség és a politizálás? Mennyire érvényesülhetnek civil kezdeményezések a kelet-közép-európai közegben? Hogyan lehet megváltoztatni a városainkat az önkormányzatokon keresztül? Ezekre és több hasonló kérdésre keressük a választ két napon keresztül, kerekasztal-beszélgetések és kisebb létszámú műhelybeszélgetések keretein belül.
Meghívott vendégeink Európa számos városából érkeznek, köztük Barcelonából, Lisszabonból, Varsóból, Pozsonyból és Zágrábból.

PROGRAM

FEBRUÁR 22. PÉNTEK

17-18.30h Mozgalomból a városházára: progresszív várospolitikák Európában

A lakhatáshoz, a közterekhez és a közszolgáltatásokhoz való megfelelő hozzáférés kulcsfontosságú eleme az európai állampolgári mozgalmaknak és annak, hogy belépjenek a helyi politikába és döntéshozásba. Barcelona, Berlin and Lisszabon élharcosai az állampolgári mozgalmak által vezetett politikának és progresszív városi szakpolitikáknak – a konferencia nyitó beszélgetésén a tapasztalataikat összegezzük és arról is beszélünk, hogyan jutottal el az utcáról a városházára.

Résztvevők:
* Florian Schmidt – Építési, fejlesztési és ingatlan-gazdálkodási tanácsos Berlin Friedrichshain-Kreuzberg kerületében
* Rui Franco – Helyettes városi tanácsnok, Lisszabon
* Laura Colini – Kutató és EU Városfejlesztés szakértő
* David Bravo – Barcelona en Comú

Moderátor: Polyák Levente

18.30-19.00 szünet

19.00 – 20.30 Kelet-Európában ez lehetetlen…

Lehetségesek-e Kelet-Európában is azok a progresszív állampolgári és önkormányzati kezdeményezések, amelyek a kontinensünk nyugati felén egyre erősödnek? Lehetséges-e részvételi, fenntartható és szociálisan érzékeny önkormányzat ebben a régióban is? És ha igen, hogyan? Ez a beszélgetés az első kerekasztalon felvetett gondolatokat viszi tovább olyan résztvevők segítségével, akiknek minderről gyakorlati tapasztalata van.

Résztvevők:
* Iva Ivšić – Zágráb a miénk! (Zagreb je Nas)
* Joanna Erbel – Egykori polgármesterjelölt, a Lengyel Városi Mozgalmak Kongresszusának (KRM) tagja és a Lakhatási Innovációs Hivatal igazgatója
* Lenka Burgerova – Prága 7. kerületének Várostervezési, építészeti és közterületi tanácsnoka

Moderátor: Udvarhelyi Tessza

FEBRUÁR 23. SZOMBAT
RÉSZLETEK ITT >>>

GYAKORLATI INFORMÁCIÓK

A konferencián a részvétel ingyenes, de ha támogatnád a munkánkat, örömmel fogadunk adományokat: https://adjukossze.hu/kampany/a-demokracia-nem-fonev-hanem-ige-1103

REGISZTRÁCIÓRA kizárólag a konferencia második napján lévő műhelyek esetében van szükség, a regisztrációs lapot HAMAROSAN KÖZZÉTESSZÜK.

A nemzetközi kerekasztal-beszélgetések és műhelyek angol nyelven fognak folyni, magyar szinkrontolmácsolással.

A magyar kerekasztalhoz angol szinkrontolmácsolást biztosítunk.

További információ az esemény FB oldalán,  és  
Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996), kozeletiskolaja@gmail.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás