Sajtótájékoztatók, bemutatók

Erdőjárók Kalauza - Zempléni Tájak Természeti Értékei
2015.12.08.
Helyszín: Sátoraljaújhely Dózsa György út 11
Ismertető:

A Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeum hamarosan megnyitja új állandó kiállítását Sátoraljaújhelyben "Erdőjárók Kalauza - Zempléni Tájak Természeti Értékei" címmel.

Tisztelettel meghívjuk Önöket e jeles eseményre! 2015. december 8-án kedden, a megnyitó napján délelőtt 11 órától sajtótájékoztatót is tartunk, ahová Önöket is invitáljuk szeretettel.

Megnyitó: 2015. december 8. kedd, 15 óra

A megnyitó előtt zártkörű sajtóbejárást szervezünk a média képviselői számára! Időpont: december 8. 11 óra

Ön mit visz magával, amikor hazatér egy szép kirándulásról? A hatalmas fák nyugalmát, a hegymászás izgalmas élményét, a lenyűgöző kilátást, a közösen töltött idő vidámságát, az erdei levegő friss illatát? S vajon mit ezen túl? Mit örökített meg? Mi segít felfedezni egy kirándulás tapasztalatának rengeteg apró szépségét, az egyszeri csodát, amit egy fa, egy virág, egy elrepülő madár látványa kínál? Talán nem csak gyönyörködni érdemes a természetben, hanem megérteni a rendjét és működését, illeszkedését a környezetébe, ezért egy különleges túrára invitáljuk látogatóként, a Kazinczy Ferenc Múzeum december 8-án nyíló új állandó kiállítására!

Egy jól használható „erdőjáró kalauzt”kínálunk, amelyben megfogalmazzuk hogyan érdemes nekiindulni, ha fel akarjuk fedezni a vulkánok formálta hegyek, a Tokaj-Hegyalja, a Bodrogköz különleges élőhelyeinek világát.  Ha tudni szeretnénk, túrázóként hol találunk rá a zempléni tájban a földtörténeti korszakok nyomaira, hogyan válhatunk „nyomolvasóvá”, mit tudhatunk meg egy összerágott fatörzsből, egy feltúrt földhányásból, egy madártollból? Mindezekre választ kaphatunk abban a lakásban, ahová belépünk a tárlaton, ahol nemcsak egy természetjáró család, de egyrészt a vadregényes, másrészt az immár az emberhez szelídült Zemplén kőzet-, növény- és állatvilága lát vendégül minket.

 

A kiállításon közelről megfigyelhetünk olyan természeti ritkaságokat, mint a több millió évvel ezelőtt itt hullámzó Pannon-tenger lakóinak, a halaknak, a csigáknak, a teknősöknek a lenyomatait. Érdekességek sokaságát, a szemmel szinte észrevehetetlen ragadozó rovarok zsákmányszerzési stratégiáit, aranyszemcséket a bányák mélyéről, az éjszaka hangjait az erdőben.

Az Erdőjárók kalauza. A zempléni tájak természeti értékei című állandó kiállítás nem csupán a hegység erdőségeihez, de a Tokaj—Hegyalja szőlőtermő vidékéhez és az alföldi Bodrogköz tájaihoz ajánl három olyan túraútvonalat, amelynet követve a tárlatban bemutatott értékek eredeti helyszíneit járhatják be a látogatók.  

A kiállítás általános célja három terület a természetjárás, a múzeumi természettudományos ismeretterjesztés és a környezeti nevelés összekapcsolása. Konkrét elképzelésünk, hogy a látogatót gyakorlatilag is felkészítsük egy valós túrára, bemutatjuk a természeti értékekre nyitott, a táj, a vidék, az élővilág épségét figyelembe vevő kirándulás és az élménygyűjtés hagyományos eszközeit és alternatíváit.

Tudatosan továbblépünk a természettudományos muzeológia hagyományos, a tárgyak tömegével operáló bemutatási módszerén. Az installáció lehetőséget ad arra, hogy didaktikus módon, pl. kérdésekkel, rejtvényekkel, hangokkal, többféle „életnyommal” ösztönözzük látogatóinkat a zempléni természet sokszínűségének, rejtett részleteinek játékos, mégis számos tanulsággal járó felderítésére. Az érdektelennek tűnő élőlényekről is meglepő csodák derülhetnek ki, megfelelő bemutatással.

 

A vizes élőhelyek, holtágak, a különleges érintetlen magterületek, tájvédelmi körzetek, kaszálórétek, nyíresek kapcsán egymásra épülő táplálékláncokat, hálózatokat mutatunk be. Fontos megérteni, mi a szerepük a természet egyensúlyának fenntartásában, mennyire vagyunk felelősek – saját, emberi társadalmunk fenntarthatósága érdekében is – ezekért a működő rendszerekért.

 A 2012-ben felújított, szervezetileg is megújult Kazinczy Ferenc Múzeum történetileg leggazdagabb gyűjteménye a természetrajzi. Az erre a különösen érdekes és jelentős mennyiségű, látványos anyagra épített tárlatok mindig is az intézmény népszerű, közönségvonzó attrakciói voltak. Idén az intézmény évről-évre bővülő tematikájú kiállítási sorba, az irodalmi és történeti-régészeti kiállítások mellé illesztjük be ezt a Zemplén földtörténetét és élővilágát egységben, izgalmas múzeumpedagógiai eszközökkel bemutató tárlatot.

Megalapozott várakozásaink szerint jelentősen növelni fogja a látogatószámot: egyaránt számítunk diákokra, családokra, hazai és külföldi turistákra. A múzeumi kollégák szoros és jó kapcsolatban vannak a város, a környék általános és középiskoláival, sőt óvodáival, évtizedek óta az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület civil környezetvédelemi csoport vezetői. Szándékunk, hogy bevonjuk a zempléni turisztikai körzetbe idelátogatók százezres nagyságrendű tömegének mennél nagyobb részét is, hiszen a térség része a Tokaj‒Hegyalja világörökségi területnek, amelynek különleges természeti adottságait éppen ez a kiállítás hivatott szélesebb körben megismertetni.

 Sajtókapcsolat:  Brávácz Alexandra, Petőfi Irodalmi Múzeum

06/1/317 3630   bravacza@pim.hu

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés