A rovat kizárólagos támogatója

Nap szerepe a társadalom életében

Dátum: 2016. december 02.

Helyszín: Budapest, Kitaibel Pál u. 1.

Egy több éves, az MTA TK Szociológia Intézetében folyó, a  "Napsugárzás és a társadalmi rugalmasság" című kutatás eredményeit bemutató A Nap szerepe a társadalom életében című könyv bemutatója és tudományos konferencia.

Időpont: 2016. december 2. 10 óra
Helyszín: Országos Meteorológiai Szolgálat székháza 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1. Díszterem

PROGRAM
10:00 – 11:00 Sajtótájékoztató, könyvbemutató
Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke
Dr. Páldy Anna, a Napsugárzásvédelmi Testület elnöke
Antal Z. László, a könyv szerkesztője
A tanulmányok szerzőinek bemutatkozása

11:00 – 16:30 Konferencia
11:00 – 11:30 Grandpierre Attila: A Héliosz-elmélet: a Nap és az élet kapcsolata
11:30 – 12:00 Tóth Zoltán: A Napból érkező sugárzások hatása a Földre
12:00 – 12:30 Dr. Páldy Anna: A Nap gyógyító és káros hatásai
12:30 – 13:00 Ebédszünet
13:00 – 13:30 Tóth Róbert: Egy eredményes válasz az erős napsugárzás kockázatainak csökkentésére: a Montreali Jegyzőköny
13:30 – 14:00 Velkey Kinga: Az UV sugárzás kockázatainak csökkentése Ausztráliában – a melanoma példáján keresztül
14:00 – 14:30 dr. Turányi Csilla Zita: A Nap tükre a Hold
14: 30 – 15:00 Baji Lázár Imre: A Nap antropológiája
15:00 – 15:30 Dr. Munkácsy Béla – Harmat Ádám: Napjaink forradalmi változásai a napenergia hasznosításában, avagy gyökeres fordulat az áramtermelésben
15:30 – 16:00 Antal Z. László: A Nap változó szerepe a társadalmak életében

Kérjük, hogy részvételi szándékát a fejes.e@met.hu vagy a szabo.d@met.hu címen jelezze. Szeretettel várjuk!


Antal Z. László, a könyv szerkesztője a Nap változó szerepe a társadalmak életében témával kapcsolatban szeretne híreket/információkat gyűjteni arról, hogy ki milyen jó tájékoztató és egészségvédő megoldásokat látott itthon vagy külföldön a strandokon, vízpartokon. Ezzel kapcsolatban várja a véleményeket/írásokat az Antal.Laszlo@tk.mta.hu címen.

A "Nap szerepe a társadalom életében" című könyvről:

A Nap és az élővilág, és különösen a Nap és az emberek közötti kapcsolatot már régen felismerték az emberek, ezért tisztelettel, érdeklődéssel és félelemmel fordultak a Nap felé. Ennek a kapcsolatnak a hatására születtek meg a különböző napkultuszok, amelyek emlékei elhalványulva, de a modern társadalmakban is tovább élnek. Az elmúlt néhány évtizedben az éghajlatváltozás és az ózonréteg elvékonyodása megváltoztatta a Nap és az emberek kapcsolatát, hiszen a Napból származó energia megoldást kínálhat a légkörszennyezés csökkentésére, az erős ultraibolya sugárzás pedig egy új kockázatot jelent a társadalmak életében. A Nap energiája a Napról kialakított kedvező képet erősítette, az erős ultraibolya sugárzás kockázatainak csökkentéséről szóló tájékoztatók többségében azonban a napsugárzás káros hatásai kerültek előtérbe. Ezekben az ismertetésekben azonban háttérbe szorult az az üzenet, hogy a Nap milyen különleges szerepet tölt be az élővilág és különösen az emberek életében.
Ez az egyoldalú tájékoztatás késztette a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület vezetőit arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattal közösen megszervezzenek egy a Nap és az élővilág kapcsolatáról szóló konferenciát. A konferencián különböző tudományágak képviselői egymástól eltérő megközelítésekben tartottak előadásokat a Napról.
Ebben a kötetben elsősorban ennek a konferenciának az előadásai jelentek meg, amelyeket kiegészít néhány más, a Napról szóló fontos és értékes tanulmány. A kötet A Nap hatása a földi életre című részében a természettudományos kutatások néhány új eredményét mutatjuk be. A Nap hatása a kulturális életre című fejezetben a napkultuszról, máig élő hatásairól, a Nap tükréről, a Holdról szóló tanulmányok olvashatók. A Nap hatása a modern társadalmak életére című részben pedig két tanulmány foglalkozik azzal, hogy az elmúlt évtizedekben, a természetben és a társadalmak életében bekövetkezett változások hatására a Nap miért tölt be újból egyre jelentősebb szerepet a modern társadalmak életében. Bízunk benne, hogy ez a könyv hozzájárul ahhoz, hogy a modern társadalmak tagjai közül minél többen megismerik a Nap és az élővilág, elsősorban a Nap és az emberek közötti különleges kapcsolatot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás