Sajtótájékoztatók, bemutatók

Radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek – megoldott probléma?
2016.12.15.
Helyszín: Benczúr Ház 1068 Budapest Benczúr utca 27.
Ismertető:

60 évnyi atomenergia-használat után a nukleáris ipar még mindig nem talált életképes megoldást a kiégett fűtőelemek kezelésére. Az Európai Unió tagállamai jelenleg a radioaktív hulladékokról szóló irányelv előírásait hajtják végre. Külföldi és hazai szakértőknek szóló nemzetközi rendezvényünk keretében megvizsgáljuk, hogyan halad a direktíva céljainak megvalósítása az EU egyes tagállamaiban, és hogy az irányelv képes lesz-e megoldani a hulladékkezelés problémáját.

A magyarországi helyzettel külön blokkban foglalkozunk. Magyarország, nem egyedüliként, még mindig fontolgatja a kiégett fűtőelemek kiszállítását Mayakba, ezért egy előadás keretében megvizsgáljuk az oroszországi radioaktívhulladék-kezelés helyzetét.

2016. december 15.
09:30 Sajtóesemény A sajtótájékoztató résztvevői röviden bemutatják a rendezvény témáit és a kapcsolódó kulcskérdéseket.
Gabriele Mraz (Osztrák Ökológiai Intézet) az EU irányelv fontosabb előírásait mutatja be.
Koritár Zsuzsanna (Energiaklub) a radioaktív hulladékok magyarországi helyzetéről beszél.
Vladimir Slivyak (Ecodefense, Oroszország) az oroszországi radioaktívhulladék-kezelés állapotát ismerteti.

A sajtótájékoztató nyelve angol. A rendezvény teljes ideje alatt a résztvevőkkel interjú készíthető.
A sajtó képviselőit a rendezvényre is várjuk, amennyiben bővebben szeretnének a témáról tájékozódni. Kérjük, regisztráljon ezen a linken.

10.00 Rendezvény regisztráció

10:15 Nyitóbeszéd: Koritár Zsuzsanna, Energiaklub

10:25 1. szekció: A radioaktív hulladék direktíva megvalósításának áttekintése, 70/2011/Euratom Massimo Garribba, Európai Bizottság, DG ENER: Radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelése Európában: jelenlegi helyzet és jövőbeli kilátások Gabriele Mraz, Osztrák Ökológiai Intézet: A radioaktív hulladékokról szóló irányelv megvalósulása

11:15 Panelbeszélgetés, kérdések

12:00 Kávészünet

12:40 2. szekció: Magyarország és Oroszország kapcsolata Koritár Zsuzsanna, Energiaklub: Radioaktív hulladékok, kiégett fűtőelemek kezelése – A magyar helyzet Vladimir Slivyak, Ecodefense, Oroszország: Nukleáris hulladék kezelése – az orosz tapasztalat 13:30 - 14:30 Kérdések

14:30 – 15:30 Kávé, szendvics, beszélgetések A helyszínen a tolmácsolást biztosítjuk.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük regisztráljon ITT.

Szervező: Nuclear Risk & Public Control –Joint Project (http://www.joint-project.org/), Energiaklub

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés