A rovat kizárólagos támogatója

Energiaforradalom vagy Paks? Mivel világítunk 20 év múlva?

Dátum: 2017. március 23.

Helyszín: Aranytíz Kultúrház Budapest 1051 Arany János utca 10.

A Millennium Intézet következő konferenciáján a hazai energetikai szektor jövőjének áttekintésére vállalkozunk, természetesen a Paks II. bővítés témáját nem megkerülve.

9.00 – Regisztráció, érkezés
9.30 – Bevezető: Andor László (tanácsadó testület elnöke, Millennium Intézet)

9.45 – Mit tudunk biztosan: hogyan világítunk 20 év múlva?
Aszódi Attila (BME, Miniszterelnökség – felkérés alatt)
Horváth Ágnes (MOL)
Felsmann Balázs (REKK)
Sz. Bíró Zoltán (Oroszország szakértő)
Bart István (Energiaklub)
A panelbeszélgetés moderátora: Andor László

11.15 – Kávé és szendvics

11.45 – Hogyan látják a pártok a jövő energiafogyasztását?
Aradszki András (NFM – felkérés alatt)
Tóth Bertalan (MSZP)
Szél Bernadett (LMP)
Jávor Benedek (PM)
A panelbeszélgetés moderátora: Pulai András

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az előadók listája még változhat.

Kérjük itt regisztráljon:
https://www.eventbrite.com/e/energiaforradalom-vagy-paks-mivel-vilagitunk-20-ev-mulva-tickets-32559665837

Részletes tematika:

A világban energiaforradalom zajlik: az LNG-technológia, a megújuló energetika, a palagáz, energiahatékonyság növekedése. A gazdasági növekedésre és politikai stabilitásra vonatkozó várakozások alapjaiban formálják a jövő energetikáját, a változás átírja az energetika, a gazdasági racionalitás és a nemzetközi rend elmúlt fél évszázadban megszokott kereteit. A Millennium Intézet következő konferenciáján ennek áttektintésére vállalkozunk!

Magyarország manapság Paks II. terveitől és a körülötte ismert és nem ismert információktól hangos, de a teljes kép sokkal összetettebb. A Paks II. projekt a gazdasági racionalitás, a nemzetbiztonság, az energetikai ellátásbiztonság és az ország energetikai jövőképének kérdéseibe vág, miközben a magyar energetika messze nem csak a nukleáris energiaforrások körül forog.

Napról napra formálódik át az emberi energiahasználat. Ez nem a jövő, hanem a jelen zenéje. A rugalmas alkalmazkodóképesség, a változások követése nem egy lehetőség, hanem a jövő sikereinek elemi kihívása: aki ma évtizedekre bebetonozza magát egy adott energia-árszinten, romba dönti jövőbeli versenyképességét, ha mellélő és az olcsó jövőbeli energiát drágára cseréli egy mai döntéssel. Magyarország átment már ilyesmin: 1995-ben 20 évre szóló gázkereskedelmi szerződést kötött az oroszországi Gazprommal, majd a 2010-es évekre jóval magasabb árat fizetett egységnyi gázért, mint a világpiaci ár volt. A mai politika felelőssége, hogy elköveti-e újra ugyanazt a hibát.

Konferenciánkon a Paks II. projekttel és a hazai energiafogyasztás körüli kérdések komplex feltárásáról beszélgetünk. Megpróbáljuk megérteni, milyen érvek szólnak az egymással szemben megfogalmazódó álláspontok mellett, és megvizsgáljuk, mit tanulhatunk azoktól az országoktól, akik jobban állnak a megújuló energetika terjedésében.

A rendezvényre szeretettel várjuk!

A konferencia nyelve magyar.

További információ: info@millenniumintezet.hu, +36.70.376.5391

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás