A rovat kizárólagos támogatója

III. Faápoló Magyar Bajnokság a Népligetben

Dátum: 2017. augusztus 26.

Helyszín: Népliget Budapest 1091

Forrás: http://www.fokert.hu/iii-faapolo-magyar-bajnoksag-a-nepligetben/

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében álló Népliget gyönyörű parkja, és fái adnak otthont a III. Faápoló Magyar Bajnokságnak 2017. augusztus 26-27-én.

Famászó-faápoló versenyeket a világ számos országában tartanak, valamint Európa, és világbajnokságot is. A versenyek állomásai a mindennapi munkát imitálják, azzal a kivétellel, hogy favágás nem történik. A versenyzőknek 5 állomáson kell, összemérjék tudásukat, ügyességüket, gyorsaságukat. Magyarországon immár ez, a III. bajnokság. A versenyek meghonosításában a Magyar Faápolók Egyesülete is fontos szerepet vállalt. Az ezt megelőző két bajnokságnak Szeged városa adott otthont, de elérkezettnek láttuk az időt, hogy a bajnokság évről évre új helyszínen kerüljön megrendezésre.
A Magyar versenyzők számos európai versenyen tették le névjegyüket.
Az eseményt sokszínű, változatos, környezettudatos ismeretterjesztő előadások, programok, színesítik majd, továbbá faápoló eszközök, felszerelések bemutatója. A résztvevők száma előreláthatólag 300 fő.

A versenyállomások leírása röviden:
Imitált munkamászás (Work climb)
Az imitált munkamászás versenyszám egy valódi munkát próbál bemutatni. A koronában négy munkaállomás van elhelyezve, és egy a földön, tehát összesen öt állomáson lehet pontot szerezni. Az állomások elérését a lehető leggyorsabban kell teljesíteni, da a bírók a biztonságos mozgást, és munkavégzést követik figyelemmel.

Társmentés (Aerial rescue)
A társmentésnél egy bábu imitálja a sérültet, a fán. A sérülés mértékét mindig a verseny előtt tárják a versenyzők elé. Fontos, hogy a sérült 7 percen belül a földre jusson, és imitált sérülései megfelelően el legyenek látva. Bírók nem csak a gyorsaságot, hanem a sérülttel való megfelelő bánásmódot is pontozzák.

Biztosított gyorsmászás (Belayed speedclimb)
Felsőbiztosítással történő gyorsmászás, egy előre kijelölt útvonalon, a fán. Hasonlóan a falmászáshoz. Az út végét a 18m magasan elhelyezett harang megkongatása jelzi. A leggyorsabb versenyző nyeri ezt a versenyszámot.

Footlock
A footlock egy lábkulcsos technikával végzett kötélen felmászást jelent. Ez a technika tradíció a famászásban. Elsajátítása, koncentrációt, és magas fizikai állóképességet követel a versenyzőtől. Az állomás teljesítését a 15m magasságban elhelyezett harang megütése jelenti. A leggyorsabb versenyző nyeri ezt a versenyszámot.

Dobózsinór dobás (Throw line)
A dobó súly és zsinór dobása az egyik legfontosabb technika a faápolásban. Ezzel a módszerrel juttatjuk a kötelet a fa koronájába akár 25-30méter magasságba is. A versenyen különböző pontértékű ágvillák lesznek kijelölve a fán, melyekbe a versenyző a köteleit be kell, húzza. A versenyszám egyaránt rejteget pluszpontot a gyorsaságért, de rejteget mínuszpontot is, ha pl.: a versenyző letör egy kis ágat a fáról, vagy a kijelölt területről kidob.

Társaságunk kiemelkedő szerepet tölt be Budapest fáinak, fasorainak ápolásában. Nagy sikerrel fut Tarlós István Főpolgármester úr kezdeményezésére a “10 000 új fát Budapestre programunk is. Mivel a városi lakosság is igen érzékeny a fákat érintő kérdésekben, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a minél szélesebb körű tájékoztatásukat. Ez a rendezvény is szolgálja a favédelmi-, faápolási módszerek népszerűsítését, elfogadtatását mind a szakma, mind a civil szervezetek körében.

Facebook esemény:

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás