Sajtótájékoztatók, bemutatók

eCentral projekt - Energiahatékony középületek Közép Európában
2018.02.01.
Helyszín: 1068 Budapest, Benczúr utca 27
Ismertető:

Az Energiaklub és Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata részvételével három és fél éven át tartó projekt indult el, mely abban támogatja a helyi önkormányzatokat, hogy meg tudják valósítani és ki tudják használni a Magyarországon 2019-ben életbe lépő, közel nulla energiaigényre vonatkozó épületenergetikai előírásokat (nZEB).

Helyi szinten is fel kell készülni a 2019-ben életbe lépő szigorúbb épületenergetikai előírásokra.Meghívjuk Önöket a projekt magyarországi nyitóeseményére, mely 2018.02.01-én 9-12 óra közt lesz a Benczúr Házban.

„A közép-európai középületek általános energetikai állapota meglehetősen kedvezőtlen, ugyanakkor ahhoz, az EU energiahatékonysági iránymutatásai és az ezek kapcsán életbe lépő szabályok célt érjenek, elengedhetetlen, hogy a középületek fenntartói megértsék és alkalmazni tudják ezeket, forrást tudjanak teremteni a felújítások, szigorúbb követelmények szerinti beruházások megvalósításához” – mondta Pej Zsófia, az Energiaklub szakértője.
Az eCentral - Energiahatékony középületek Közép Európában - projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap pénzügyi támogatásával valósul meg az Interreg Central Europe program keretében, 5 ország, 8 partner együttműködésével. Az eCentral projekt bebizonyítja, hogy a közel nulla energiaigényű épületek megvalósítása elsősorban nem kényszer, hanem az optimális üzemeltetés és költséghatékonyság feltétele.

A projekt keretében különböző döntéstámogató eszközök is kifejlesztésre kerülnek, és tréningek keretében készítjük fel az önkormányzatokat ezek használatára. Azt is megvizsgáljuk, hogyan valósulhat meg Magyarországon 2030-ra a középületek energetikai felújítása.
Három középületet különböző finanszírozási formában fel is újít a projektben résztvevő három önkormányzat, köztük a budapesti Vackor óvodát, energiahatékonyság-alapú szerződés segítségével. A horvát és szlovén partnereknél pedig a közösségi finanszírozás és a PPP (közösségi és magánszektor együttműködése) kerül kipróbálásra.

Az eCentral projekt részleteit a 2018. február elsején megrendezésre kerülő nyitókonferencián mutatjuk be, melyre minden érdeklődőt szeretett várunk, 9-12 óra között a Benczúr Házban (1068 Budapest, Benczúr utca 27.).

A konferencián, és az azt követő ebéden való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékukat jelezzék az ecentral@bp18.hu címen.
A konferencia után a magyar partnerek képviselői szívesen válaszolnak a médiák kérdéseire.
Bővebben a projektről: https://energiaklub.hu/projekt/energiahatekony-kozepuletek-kozep-europaban-4518
További információ: Pej Zsófia tel.: 20 999 79 63 e-mail: pej@energiaklub.hu

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés