A rovat kizárólagos támogatója

A Birodalom visszavág? – „TTIPlite” és társai

Dátum: 2019. április 02.

Helyszín: Budapest, Ferenciek tere 2.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szeretettel meghívja A Birodalom visszavág? – „TTIPlite” és társai, avagy újra napirenden a szabadkereskedelmi egyezmények c. sajtónyilvános rendezvényére és az azt követő esti beszélgetésre.

Időpont: 2019. április 2., kedd, 13-16 óra
Helyszín: Impact Hub 1053 Budapest, Ferenciek tere 2.,
Szervezők: Hand Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet

A rendezvény háttere: Donald Trump beiktatását követően kikerültek a közvélemény látóköréből az Európai Unió által érintett szabadkereskedelmi tárgyalások. A közvélekedéssel szemben az amerikai elnök sem ellensége a „szabad kereskedelemnek”, csak erőteljesebb tárgyalási pozícióból akarja érvényesíteni az amerikai érdekeket. A TTIP tárgyalások „jegelésével” az Európai Bizottság sem adta fel ezirányú terveit. Az Unió tagállamainak miniszterei a napokban egyeztetnek arról, hogy megadják-e a felhatalmazást a Bizottságnak az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalások újrakezdésére (TTIPlite). Eközben az Európai Unió a Japánnal megkötött kereskedelmi egyezményt követően most a Vietnammal tervezett megállapodást is szeretné elfogadtatni, valamint mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön egy olyan Multilaterális Befektetői Bíróság (MIC), amely még több előjogot biztosítana az óriáscégeknek. Ezzel szemben az EU hátráltatni próbálja azon ENSZ egyezmény létrejöttét, amely véget vetne a nemzetek feletti vállalatok büntetlenségének.

Mi várható a világgazdaságban a geopolitikai helyzet utóbbi években megfigyelt változásait követően? Tényleg visszaszorulóban van a globalizáció vagy csak a szereplők és az erőviszonyok változtak meg bizonyos mértékben? Erről beszélgetünk vendégeinkkel ezen a rendezvényen.

Program:
12.30 – 13:00 Regisztráció
13:00 – 13:10 Megnyitó, Újszászi Györgyi, társelnök, Hand Szövetség
13.10 – 14.30 Bevezető előadások
Pia Eberhardt, nemzetközi kereskedelem és befektetéspolitika szakértő, Corporate Europe Observatory: Szép új világ – Amikor a multik perlik az országokat
Schiffer András, jogász: A szabadkereskedelem globális játszmái
Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége: Meddig úszhatják meg büntetlenül az óriáscégek?
14.30 – 14.45 Kávészünet
14.45 – 16.00 Panelbeszélgetés, fórum
 
Pia Eberhardttal, a Corporate Europe Observatory nemzetközi kereskedelem- és befektetéspolitika szakértőjével a Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszóban (Budapest, VIII. Bókai J. u. 34.) ugyancsak 2019. április 2-án 18 óra kezdettel esti beszélgetést rendezünk.
Részvételi szándékát a mindkét beszélgetésre kérjük, hogy a ladanyi.ildiko@mtvsz.hu címen jelezze legkésőbb 2019. április 2-án 9 óráig.
A rendezvényeken interjú szervezésében, elkészítésében szívesen segítünk.

Tisztelettel:
Ladányi-Benedikt Ildikó, Magyar Természetvédők Szövetsége, 06/70-391-4764
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás