A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace bevetésre indul Kishantoson sajtóesemény

Dátum: 2013. október 17.

Helyszín: Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Kishantos

A Nemzeti Földalap által halálra ítélt Kishantosi Vidékfejlesztési Központban a Greenpeace Magyarország és a csatlakozott szervezetek képviselői bevetik a földeket.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. Azóta ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósít meg. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biogazdálkodást folytat, és az ebből befolyó összeget egy népfőiskola működtetésére fordítja. Az ország minden részéből érkező gazdákat oktatják a fenntartható és jövedelmező termelés elméletére és gyakorlatára.

A földek bérleti joga azonban 2013. október 31-én lejár. A Nemzeti Földalap (NFA) átláthatatlan és kétes körülmények között úgy döntött, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ helyett 2013. november 1. után mások művelhetik a földeket, amely egyet jelentene az európai hírű, sikeres biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

A Greenpeace Magyarország 52 csatlakozó szervezettel együtt hisz abban, hogy ez a döntés visszafordítható, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ fennmaradhat és továbbra is művelheti a földeket. Ezért 2013. október 17-én a Kishantosi Központ, a Greenpeace Magyarország és a csatlakozott szervezetek képviselői bevetik a földeket, ezzel is mutatva, hogy a Központ még jelentős anyagi kockázatot vállalva is mindent megtesz azért, hogy a területen az ökológiai gazdálkodás fennmaradjon. A BioSuisse minősítés megtartásának ugyanis feltétele, hogy a terület felének télen is zöldnek kell lennie.

A sajtóesemény során lehetőséget biztosítunk a sajtó képviselőinek a vetésen való részvételre, majd pedig a Kishantosi Központ területeinek szakvezetővel történő bejárására, az azon folyó jelenlegi ökológiai gazdálkodás alapos megismerésére.

Program: 2013. október 17.

9:00 – Indulás Budapestről busszal
10:30 – 11:00 Érkezés Kishantosra
11:00 – Sajtótájékoztató
Előadók: Szegfalvi Zsolt, igazgató, Greenpeace Magyarország, Ács Éva, ügyvezető, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Dr. Rodics Katalin, regionális kampányfelelős, Greenpeace
12:00 – Indulás a földekre, a kishantosi földek bevetése A helyszínen beszédet mondanak: Éliás Ádám, elnök, VÉSZ és Bolye Ferenc, ügyvezető, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ
13:00 – Kishantosi gazdaság bejárása szakvezetővel
14:00 – Ebéd
15:00 – Indulás Budapestre

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2013. október 15. kedd 12 óráig jelezze a sajto@greenpeace.hu e-mail címen.

A Budapestről érkezőknek, igény esetén, buszt biztosítunk az utazáshoz.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ megközelítése:
Fejér megyében Hantos és Mezőfalva települések között helyezkedik el, Hantostól 3km-re balra (pontosan a 22. km kőnél), egy tujasor vezet be a központhoz.

További információ:
Schmidt Hajnalka  sajtószóvivő
hajnalka.schmidt@greenpeace.hu
+36 20 525 3500

 

Greenpeace Hungary
Zászlós utca 54.
Budapest, Budapest 1143

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás