Az ibériai hiúz fennmaradását veszély fenyegeti Spanyolországban

forestpress

2005. március 12. 9:50

Spanyolországnak és az Európai Uniónak le kell állítania azokat az út- és gátépítési beruházásokat, amelyek fenyegetik a ritkának számító ibéria hiúz túlélését, jelentette be közleményében a WWF.

Már csak mintegy száz hiúz maradt meg a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban és annak környékén. A kardfogú tigris tíz ezer évvel ezelőtti kipusztulása óta ez az állat lehet az első kihaló nagymacska faj. A WWF svájci központjában kiadott közlemény szerint a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy 2002. óta 60 példánnyal csökkent a hiúzok száma, és csak 25 példány maradt a nőstény állatokból. A kiadvány arról is szól, hogy Spanyolország folyamatosan figyelmen kívül hagyta a környezetvédők kérését, hogy zárja le az utat, amin sok hiúz esett áldozatul és folytatta az állat élőhelyét átszelő más építkezések kivitelezését is.
A WWF megjegyezte, hogy az EU is aktívan hozzájárult a faj hanyatlásához, azzal, hogy támogatta az út- és gátépítéseket a hiúz még megmaradt kritikus állapotú élőhelyén. Valaha a hiúz az egész Ibériai félszigeten megtalálható volt, de száma az elmúlt másfél évszázad során rohamosan csökkent.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés