Félmilliárdos fejlesztés a Körös-Maros Nemzeti Parkban

greenfo/MTI

2005. november 8. 7:03

A félmilliárdos beruházás eredményeként új téli szállást kap Kardoskúton a Körös-Maros Nemzeti Park szürkemarha-állománya. A programban élőhely rekonstrukciós munkálatokat végeznek, és Biharugra térségében erdei iskolát is építenek.

A nemzeti park a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kezelt Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében, a természetvédelem erősítése érdekében nyert el 554 millió forintot, amelynek 75 százaléka uniós támogatás, 25 százaléka pedig nemzeti forrás - mondta Tirják László, a park igazgatója.
szürke marhák szürke marhákA  program keretében többek között az Öcsöd melletti Őzén-zugban, a Kígyósi-pusztán és a kardoskúti területen végeznek el élőhely rekonstrukciós munkálatokat, valamint Biharugra térségében erdei iskolát építenek. A kardoskúti beruházással kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy az immár ötszáz darabos szürkemarha-állomány részére téli szállást, valamint az állatok ellátásához szükséges kiszolgáló létesítményeket építenek. Biharugrán pedig egy olyan erdei iskola létesül, melyben egyszerre negyven diák elhelyezésére nyílik lehetőség.
A beruházásokkal kapcsolatban a Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékre kiterjedő, 28 ezer hektár saját vagyonkezelésben lévő nemzeti park igazgatója elmondta, hogy a fejlesztések még az idei esztendőben megkezdődnek és várhatóan a jövő év végére fejeződnek be. Tirják László kiemelte, hogy az Öcsöd melletti Őzén-zugi holtág és a Kígyósi-puszta élőhely rekonstrukciója azt a célt szolgálja, hogy a nemzeti park területén megőrizzék az őshonos és az időszakosan érkező madarak élőhelyeit, valamint fokozottan védjék az ezeken a területeken élő állatállományt.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés