Barátunk a barátpapagáj

2006. december 2. 10:33

Csak idő kérdése, hogy Nyugat-Európa egyes nagyvárosaihoz hasonlóan a megunt vagy megszökött házi kedvencek kisebb-nagyobb kolóniákat hozzanak létre Magyarországon: erre egyik példa a barátpapagáj, amelynek jellegzetes rikácsoló hangja a budapesti utcákon már nem ismeretlen.

A barátpapagáj őshazája Dél-Amerika, a sík vidékeken és a középhegységi erdőkben is megélő madár testhossza 27-30 centiméter, melle, torka és homloka világosszürke, melltollai világos szegélyűek, háta és farka zöld, kézfedői kékek, hasa sárgásbarna. Ezek a madarak más papagájokhoz képest rendkívül jól tűrik a hideget - olvasható a Madártávlat című szakmai lapban.

Horváth Márton ornitológus, a cikk egyik szerzője elmondta: valószínűleg a barátpapagájok hidegtűrő tulajdonságának és a rendszeres téli madáretetésnek köszönhető, hogy 1970-es évektől Európa egyre több országában bukkantak fel elvadult példányai, amelyek néha költéssel is próbálkoztak, sőt egyes régiókban nagyobb, önfenntartó kolóniákat is kialakítottak, például Észak-Spanyolországban, Észak-Olaszországban, Belgiumban, Csehországban.

Magyarországon egy budafoki kertváros kisforgalmú utcájának villanyoszlopára rakta fészkét néhány egyed. Számukat pontosan nem lehet tudni, mert az ott lakók több madarat figyeltek meg, ám a szakemberek odalátogatásukkor mindig csak két papagájt láttak. Horváth Márton elmondása szerint legalább 3 éve élhetnek ott a kis zöld madarak, erre korábbi fészkeik maradványa utal, költésre vonatkozó nyomokat azonban nem találtak. A barátpapagájok főleg magvakat esznek, de ősszel Horváth Márton azt látta, hogy szilvát csipegettek.

A szakember elmondta: 2003-ban Abaújszántón egy ereszcsatorna szegletében fedeztek még fel barátpapagáj párt, ám csak egy hónapig tartózkodtak a településen, utána nyomuk veszett. A madártartóknak nem árt tudniuk, hogy a fogságból szökött hullámos papagájoknak és nimfapapagájoknak, ha megszöknek, nincs esélyük a túlélésre télen, ők nem tudják átvészelni a hideg hónapokat. Az emberi közvetítésnek köszönhető egyébként még a kanadai lúd, a közönséges házigalamb és a fácán magyarországi megtelepedése is.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés