Nő a nagydorogi cikta juh állomány

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

2008. március 2. 21:39

Folyamatosan bővül az ország második legnagyobb cikta juh állománya a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. A cikta az egyik őshonos juhfajtánk, amelyet mindenképpen fenn kell tartani, mivel a legnagyobb és legtisztább állomány Magyarországon található ebből a fajtából.

Cél az őshonos fajta genetikai képességének megőrzése, eredeti genetikai varianciájuk fenntartása. A fajtának jelenleg gazdasági haszna nincs, kizárólag génmegőrzési célból tartjuk fenn. Az országban kb. 300 anyajuh van, fokozottan veszélyeztetett fajta. Az állomány a Dél-Mezeőföldi Tájvédelmi Körzetben fekvő a Tolna megyei Nagydorog község határában, a Szenes-legelőn él, ahol a védett gyepterületen legeltetik a juhokat.

cikta juhA január végi állomány 170 egyedből állt (közülük 85 anya, 3 tenyészkos), a juhok 2004. májusában érkeztek Tisch József vértestolnai tenyszetéből. Januárban Dr. Magyar Gábor, tahitótfalui tenyésztőtől 48 egyed érkezett. Február elején megkezdődtek az ellések, így a legelőterületen jelenleg több mint 80 idei bárány is látható.

A cikta juh hazánkba a török uralmat követő betelepítések nyomán érkező németajkú lakossággal került be. Magyarországon elsősorban Tolnában és Baranyában tenyésztették. A dél-dunántúli svábajkú falvak jellegzetes fajtája. Innen ered a fajta másik neve: tolna-baranyai sváb juh. Minden sváb portán megtalálható volt egykoron. A ciktát eredetileg kétszer nyírták, és háziipari termékek készültek gyapjából. A gyapjából készítették az asszonyok a vastag zoknit a „fuszeklit”, az ujjasokat, a kesztyűket, valamint a sváb kézművesek jellegzetes papucsát a „pacskert”.

A fej aránylag kicsi, a homlok lapos és keskeny, az orrhát az anyáknál egyenes, a kosoknál domború. A fülek tölcsérszerűen sodrottak, keskeny, hegyes, vízszintesen álló kagylót viselnek. Az anyák mindig szarvatlanok, de a kosok egy része is. A szarvakkal rendelkező egyedek a merino fajtához hasonlító csigás szarvakkal bírnak. A csontozat túl finom, a lábszárak feltűnően vékonyak. A farok (kurtítás nélkül) a csánkig ér. Marmagasságuk 58-60 cm átlagosan. Az anyák testtömege 25-45 kg, a kosoké 45-55 kg között változik. Méreteit tekintve kisebb juhfajták közé sorolható. Évente szigorúan egyszer ellik, szaporasága 110-120 %-os.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés