25 ezer madárbarát a házi verébért

Bilkei Bora greenfo

2008. december 7. 19:29

A nálunk még igen gyakori házi veréb és énekes rigó állomány Nagy Britanniában az elmúlt évtizedekben jelentősen megcsappant. Megmentésükért 25 ezer madárbarát fogott össze.

Nagy Britanniában olyan madarak fennmaradásáért küzdenek évek óta, mint a házi veréb, a rigó és a seregély. Főként az elmúlt harminc év iparosítása okozhatta azt Nagy Britanniában, hogy a seregély-populáció 73 százalékkal, az énekes rigók 50 százalékkal, a házi verebek pedig 65 százalékkal kevesebben vannak, mint 3 évtizeddel ezelőtt – írja a BBC.

A vörös listára került fajokat most 25 ezer madárkedvelő mentheti meg. Az Angol Királyi Madár Társaság (RSPB) tanácsaira ugyanis 25 ezer brit ház kertjét alakították át úgy a tulajdonosok, hogy azok madárbaráttá váljanak. Az RSPB ajánlására a lakók különféle magkeverékeket helyeznek el, értékes tápanyagban gazdag növényeket, valamint olyan bokrokat ültetnek, amelyek jó sűrűk, hogy lehetőséget adjanak a madaraknak a rejtőzködésre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is indított hasonló programot hazánkban. Az MME szakemberei szívesen segítenek bárkinek, hogy kertjéből madárbirodalmat varázsoljon.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés