Felébredtek a szlovák mackók

greenfo/mti

2008. december 11. 9:41

Túl enyhe az időjárás a szlovákiai hegyvidékeken, ezért a korábban téli álomra szenderült medvéknek mintegy harmada idő előtt felébredt. Ezek az álmos, kialvatlan mackók igen veszélyesek lehetnek az emberekre - állítják szlovákiai környezetvédők és vadászok.

Bár a medvéknek most "a szabályok szerint" aludniuk kellene, az elmúlt napokban kószáló mackókat láttak a Magas Tátrában, az Alacsony Tátrában és Nagy- és a Kis-Fátrában is.

"A medve általában november közepe-vége felé tér nyugovóra és március közepén ébred fel. Ez lenne a normális. Most azonban az erdészek több medvét is láttak élelem után kutatni" - mondta Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa. Saniga szerint az idő előtt felébredt medve veszélyes lehet.

"Ezek az állatok általában idegesek és fokozottan agresszívak lehetnek. Egy felébredt medve viselkedése kiszámíthatatlan" - fejtegette Saniga.
A statisztikai kimutatások szerint Szlovákia hegyvidékein mintegy 600-800 medve él, és az utóbbi időben jól szaporodnak. A szakértők ezt a megváltozott életkörülményekkel és az élelemhez való könnyebb hozzájutással magyarázzák.

"A múltban egy anyamedvének általában csak egy bocsa volt. Mostanában azonban a medvék rájöttek, hogy az emberi települések környékén a szeméttelepeken és a konténerekben sok élelmet találnak. Ehhez nem nehéz hozzájutni, így ma már nem ritka, hogy egy-egy medvét két-három bocs vesz körül" - magyarázta a helyzetet Saniga.
Hozzászólások

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés