A kilátás joga

 

2010. 10. 13. 16:09

A közelmúlt építkezési lázában számos családi ház tulajdonosa fordult bírósághoz azért, mert a szomszédos új épület elrontotta a korábbi kilátását, és így az ingatlan forgalmi értéke csökkent.

A bíróságok ezekben a perekben az építkező szomszédokat szinte kivétel nélkül kártérítés fizetésére kötelezték. Ezt azzal indokolták, hogy a szomszédok a terv megválasztásánál nem jártak el kellő gondossággal. Egy kedvezőbb terv szerinti kivitelezés esetén ugyanis a kilátás elvonása nem következett volna be. Még mielőtt azonban megrohannánk a bíróságokat, nézzük meg, miként is rendelkezik jogunk a kilátásról.
A helyiségek természetes megvilágítása, kertünk intimitása és a kilátás az ingatlan forgalmi értékében megtestesülő vagyoni értékű jog.
A kilátás joga a vak embert is megilleti, hiszen a kilátás értéke az ingatlan piaci árában testesül meg. Ha pedig valaminek vagyoni értéke van, akkor az jogi védelemre is szorul. Polgári Törvénykönyvünk a szomszédjog általános szabályaként rögzíti, hogy "a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés