Hivatalos teknős

 

2011. 02. 27. 23:01

Mit tehetünk, ha talált állatként, vagy ajándék formájában kerül birtokunkba valamilyen házikedvenc, minden hivatalos papír hiányában?

A teendőnk mindenképpen függvénye annak, hogy milyen fajhoz tartozik az illető kisállat. Ha például talált kutyáról van szó, azzal célszerű állatorvosi rendelőhöz fordulni, kivizsgálás és nyilvántartásba vétel céljából. Amennyiben a kutyus nemes állat (fajkutya), úgy a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete állhat a segítségünkre: a tetoválási szám alapján ők azonosítani tudják az állatot, s így megkereshető a tulajdonos is. Előfordulhat, hogy a tulajdonos nem ragaszkodik az állathoz (más szóval tartási gondok miatt került az utcára), ilyen esetben minden bizonnyal a birtokunkba kerülhetnek az állat iratai is.

Jóval bonyolultabb a kérdés, ha olyan állatról van szó, amelyik az Európai Közösségekben természetvédelmi szempontból jelentősnek minősített és védett fajok listáján szerepel. A hosszú listáról álljon itt néhány lehetséges kedvenc: mocsári teknős, cserepes teknős, álcserepes teknős, kaszpi teknős, görög teknős, mór teknős. Ebben az esetben szigorúbb jogszabályokkal szembesülünk. A tartásukhoz szükséges engedélyt természetes személy is megkaphatja, amennyiben igazolni tudja, hogy biztosítja a megfelelő tartási körülményeket az állat számára. Az engedély megszerzéséért az illetékes nemzeti park igazgatóságához kell fordulnunk.

A védett és fokozottan védett állatfajok körét meghatározó 13/2001. rendelet kimondja, hogy az ide sorolt fajok egyedének tartása csak kutatás, oktatás, újratelepítés, mesterséges szaporítás céljából engedélyezhető - a mocsári teknősön kivételével. Az állatok tartásáról szóló 8/1998. kormányrendelet szerint védett állatfaj egyedének tartására közérdekből - tudományos célokat szolgáló tevékenység, természetvédelem, oktatás, ismeretterjesztés - adható engedély. A fokozottan védett állatfaj egyedének tartásával szemben a jogszabály még szigorúbb. Ilyen állatok tartásához csak olyan közhasznú szervezet kaphat engedélyt, amelyik az előírt feltételeket maradéktalanul biztosítani tudja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés