Kerti hulladék égetése

 

2011. 02. 27. 22:59

Magyarországon a kerti hulladék égetése egységes szabályozás szerint tilos. Vannak azonban települések, ahol ez bizonyos mértékig mégis megengedett.

A levegő védelmének általános szabályairól szóló 21/2001. kormányrendelet a mérvadó, amennyiben nem léteznek helyi - önkormányzati szinten hozott jogszabályok. A 21/2001. kormányrendelet országos szintű előírásokat, tilalmakat fogalmaz meg - 11.§ szerint.
A legfontosabb előírások:

(2) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

(3) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés, árok bevágás stb.) mentén - a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül - bármely növényzet égetése tilos.

(4) Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.

(5) Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladék - elemi kár kivételével - bármilyen más okból eredően kigyullad.

(6) Az erdei vágástéri fahulladék, valamint az egyéb erdőgazdasági fahullad ék erdővédelmi célú, nyílttéri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók."

Lássuk most, milyen jogszabály, bírálhatja felül a 21/2001. kormányrendelet bizonyos paragrafusait? A környezet védelmének szabályairól szól 1995. évi LIII. törvény az önkormányzatok hatáskörébe utalja a kerti hulladék égetésére vonatkozó, helyi sajátosságoknak megfelelő szabályozást. Amennyiben tehát az adott önkormányzat szabályozza valamilyen formában a kerti hulladék égetését, akkor annak megfelelően ez törvényesen megtörténhet. Ez általában kis településeken, illetve a főváros kertvárosi részeiben működik, olyan formában, hogy ősszel, az illető önkormányzat hatáskörébe tartozó területen hetente egy napon engedélyezett az avar égetése. Amennyiben a terület nagyobb, minden részében a hét más-más napján "él" a tilalom (részleges) feloldása. Nagy városok vagy a főváros belvárosi önkormányzatai ugyanakkor a levegő minőségének védelmében ilyen enyhítő rendeletet nem hoztak, itt tehát a kormányrendelet általános tilalma miatt az avar égetése, mint légszennyező jellege miatt tilos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés