levegőszennyezés

Zöldhulladék égetés

2012. máj. 22. 19:19
Kérdés:

Egy Pest megyei községben élek. A helyi hulladékgazdálkodónál bevett szokás, hogy a konténerben elszállított, zömében zöld hulladékot, egy nagyobb elkerítetlen önkormányzati területen elégetik. Vagyis, felgyújtják és az a nedvességétől függően iszonyú füsttel lassan elég! Ehhez a zseniális húzásukhoz, már egy óriási lyukat vájtak a földbe és gondolom, amint tele- jöhet a gyufa! A füst, széliránytól függően, nagyon zavaró is tud lenni! Van, hogy az egész környék füstben áll! Észrevételemet jeleztem ( én naív ) a hull.kez.-nél! Éppen csak nem küldtek el melegebb éghajlatokra: Ne mondjam, hogy minket a havi max.1 égetésük (ami ugye több napos!!) zavar, nekik így a legolcsóbb és ez így jó! Amúgy is önkormányzati terület nem kell odamenni!!( ???) Olvastam itt "szagos" problémáról, javasolták a jegyző felkeresését, ez itt nem menne,ahogy szokták mondani: egy kutya!! Kérdezném, hogy ez így szabályos-e? Kötelesek vagyunk, mindenféle elégetett dolog bűzét, füstjét belélegezni?? Válaszukat tisztelettel várom és előre is köszönöm! Hunyorka

Válasz:

Tisztelt Hölgyem!
Az Ön által leírt eset első látásra szabálytalannak tűnik. A települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendelet szerint ugyanis a települési hulladékok kezelése engedélyköteles tevékenység, amit a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségnek kell engedélyezni, és az ellenőrzés is az ő feladata. A szabadban való elégetés aggályosnak tűnik, főként akkor, amikor a területi hulladékgazdálkodási tervekről szóló 15/2003. (XI. 7.) KvVM rendelet a zöldhulladékot illetően prioritásként határozza meg a komposztálás elősegítését.
A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 4.§-a szerint tilos a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése. Ha valaki ilyen tevékenységet végez, védősávot kell kialakítania a környezetvédelmi hatóság engedélyében foglaltaknak megfelelően. Jónéhány településen, pl. Budapesten, az önkormányzatok rendeletben tiltották meg éppen a levegő tisztaságának a megőrzése miatt, a füstköd-koncentráció növekedésének a megakadályozása érdekében a hulladékok égetését.
Azt javaslom, hogy keresse meg a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőséget (http://kdvktvf.zoldhatosag.hu/, címe: 1072 Budapest, Nagydiófa u. 10-12., levelezési cím: 1447 Budapest, Pf.: 541., Telefon: 1/478-44-00), ahol bejelentést tehet az ügyben, ehhez a településükön esetleg működő civil zöld szervezet segítségét is igénybe veheti.
Üdvözlettel:
dr. Bencsik Márta/greenfo
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés