hatósági problémák, engedélyezés

Saját kollektor utólagos beépítése

2014. okt. 02. 16:15
Kérdés:

Tisztelt dr. Szimon Ildikó! Köszönöm a tájékoztatást, és elnézést, hogy még egy kérdést tennék fel. A napkollektor rendszer utólagos elhelyezése tudomásom szerint nem építési engedély köteles. Az utólagos elhelyezéssel az épület eredeti teljesítménye, használhatósága nem romlik, nincs beleszámítva az épület energetikai rendszerébe. A saját napkollektornak csak egyedi dokumentációja lenne, amelyben a készítő, tervező igazolná a teljesítményt. Viszont nincs is műszaki vezető, bár ő esetleg belátása alapján elfogadhatná pl. külön ÉME engedély nélkül. Ha legrosszabb esetben felfogadok külön a napkollektor elhelyezésre egy műszaki vezetőt, és az felkéri az ÉMI-t a minősítésre, akkor még drágább megoldás születhet, mintha előre kérek egy ÉME engedélyt. Végül is, van-e mód arra, hogy ne kelljen külön minőségi igazolás, engedély? Tisztelettel K. András

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A 312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 1. számú melléklete 23. pontja szerint építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység - többek között -:
Napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit
a) megváltoztatni,
b) átalakítani,
c) elbontani,
d) kicserélni,
e) megerősíteni vagy
f) újjáépíteni.

Amennyiben tehát a fenti kitételek teljesülnek, napkollektor utólagos elhelyezése valóban nem építési engedély köteles. (Figyelem! Csak napkollektorra vonatkozik, napelemre nem!)
De, amit előző tárgyi válaszomban írtam az építési termékek beépíthetőségére vonatkozóan, azok az utólagos létesítésre is vonatkoznak. Tehát, amennyiben és amíg külön jogszabály nem határozza meg, jelen esetben, a napkollektorok kötelező műszaki megfelelőségének paramétereit, addig a 305/2011/EU rendelet 37. és 38. cikkeiben körülírt egyedi műszaki dokumentációnak és az abban foglaltaknak kell igazolniuk az elvárt műszaki teljesítményeknek való megfelelést, azaz a teljesítményértékelés a gyártó (tervező) egyedi műszaki dokumentációja, amely bizonyítja, hogy az adott termék megfelel az alkalmazandó követelményeknek.

Üdvözlettel:
Dr. Szimon Ildikó

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés