polgári ügyek -szomszédjogok

Szemetelés, mint a középkorban

2015. ápr. 14. 09:50
Kérdés:

Tisztelt Zöld Jogász! A probléma a következő. Bp., 3.kerületben lakom, a felső szomszédom előszeretettel üríti a szemetét a konyha ablakon keresztül (tojáshéj, taknyos papírzsepi, zsíros papírtörlő, csirkecsontok, cigis doboz és csikk,hungarocell hús tálca, krumpliháló és még sorolhatnám), ami nem a lenti fán illetve kertben landol, az vagy az Én erkélyemet vagy konyhapárkányomat mocskolja. Többször szóltam a közös képviselőnek is, de Ő "sajnos nem tud mit tenni". Kérdésem az lenne, hogy mit tehetnék az ügyben, mert nem csak az Én ingatlanomat koszolja, hanem a ház előtt lévő, régebben még zöld terület, kertet és fákat is. Köszönettel: Zsike

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény rendelkezései szerint, a társasházi szervezeti és működési szabályzatnak - 6 lakás felett - kötelező tartalmi eleme a házirend (vagy önmagában, vagy mellékletként), amelyben a közös együttélés szabályai fektetendők le. Amennyiben valaki e szabályokat megszegi, pl. a közös tulajdonú ingatlanrészek szennyezésével, szemeteléssel, az bizonyos mértékű szankcióval sújtható, amely első lépésként lehet egy felszólítás, majd amennyiben ezt nem veszik figyelembe, elképzelhető a plusz takarítási költségnek a vétő közös költségébe történő beemelése is.

További lehetőség lehet a birtokvédelem igénybe vétele mind a társasház részéről a közös tulajdonú ingatlanrészek, mind a magántulajdonos részéről a saját lakás tekintetében. Az ingatlan használója - szemetelő szomszéd - köteles úgy használni a lakását , hogy az a szomszédokat, a társasház közösségét ne zavarja, más testi épségében, tulajdonában kárt ne okozzon, mely a Polgári Törvénykönyvünk (2013. évi V. törvény) szomszédjogi szabályaiból következik. Az ingatlan birtokosát, Önt, valamint a társasház közösségét is, megilleti a birtokvédelem, ha birtoklásában jogalap nélkül háborítják, hiszen szomszédja a lakása használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. A birtokos egy éven belül a jegyzőtől kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését, egy éven túl a bíróságtól.

Üdvözlettel:
Dr. Szimon Ildikó

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés