Hirdetés

Valószínűleg mérgezésben pusztult el az a 2 parlagi sas, amelyet az elmúlt héten találtak a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei az osztrák határ közelében.

Elpusztult parlagi sasEgy szokásos terület ellenőrzés során a túzok LIFE program munkatársa, Spakovszky Péter bukkant rá a térség egyetlen fészkelő párjának hímjére egy fa alatt, majd vasárnap egy már oszlásnak indult fiatal madár tetemét találta meg Szirtl Attila madarász. Váczi Miklós, a Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat vezetője mindkét esetben haladéktalanul a helyszínre sietett, és begyűjtötte az elhullott példányokat. A tetemeket egymáshoz viszonylag közel, különösebb külsérelmi nyomok nélkül találták, hasonló testtartásban érte őket a halál, ezért következtetünk a mérgezésre.

Parlagi sas tetemeSzomorú aktualitása a dolognak, hogy a faj 2005-ben telepedett meg a térségben, azóta is ez az egy pár ismert, és védelme érdekében idén is nagyon sok intézkedést megtettünk – fészek megerősítése, földtulajdonosokkal, gazdálkodókkal történő egyeztetések, munkák átütemezése stb. Ennek eredményeképpen idén 3 egészséges fióka repült ki kb. 1 hete – de nagy valószínűséggel az egész család elpusztult, mert a környékben egyetlen parlagi sast sem lehet jelenleg megfigyelni.
További érdekesség, hogy az öreg hím madáron szlovák ornitológiai gyűrű, másik lábán viszont béklyó volt – így kalandos élete lehetett szegénynek….

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás