Már közel nyolc éve (2014-ben) történt, hogy Oroszország különleges hadműveletbe kezdett Ukrajna területén, mikor V4NA-hírügynökség – ami Habony Árpád cége, Lánczi Tamás vendégszereplésével – Ukrajna kontójára, az orosz lapokkal együtt (Gazeta.ru, Trud, Argumenti Nedeli) az első súlyos konteóval rukkolt elő. 2022-ben az ANR cikke azt állította, hogy 17 millió hektár föld került az egyesült államokbeli nemzetközi cégek kezébe. A megnevezett három mezőgazdasági vállalat a Cargill, a DuPont (értsd Corteva) és a Monsanto (értsd Bayer). A tulajdonosi megnevezés is már régen idejétmúlt volt a cikk megjelenésének időpontjában. Könnyű volt tehát gyanút fogni, hogy valami sántít a történetben. Aztán már az ANR szerkesztője javította az alábbi módon: a cikkben idézett 17 millió hektár sajtóhiba, és valójában 1,7 millió. A vállalatok azonban ezt sem a saját nevükben, hanem befektetési alapokon keresztül birtokolják. Az ANR hírforrást konspirációs-áltudományos minősítéssel tartja számon az internet, vagyis híreinek megbízhatósága csekély. Hogyan lehet innen bármit is átemelni egy valamirevaló hírügynökség anyagai közé?

A lélektani hadviselés egyik eszköze a félrevezetés. Itt például úgy, hogy az Egyesült Államok azért áll Ukrajna pártján, mert tulajdonát illetően érdekelt, vagyis az oroszok csak visszaszerzik azt, ami a nagyorosz nép tulajdona, a gazdag ukrajnai (kisorosz) földeket, hiszen Ukrajna mindig is az orosz birodalom része volt. Sőt, nem is önálló nemzet.

Ez a súlyos félrevezetés az Egyesült Államok ukrajnai birtokairól nem szegte a hazai kormánysajtó kedvét, amely mostanában – meglepődve tapasztalom – oroszbarát. Nem volt sohasem errefelé rokonszenves szovjetnek lenni. Ma az Orbán-kormány a Товарищи конец című plakátra talán már nem is emlékszik. Korábbiakra még kevésbé. Nagy Imre is elkerült a Kossuth tér közeléből.

A Fidesz-KDNP és az LMP az ukrajnai gabonafélék GMO-szennyezéséről mantráz, bár csak a kukorica említhető jogosan, mint géntechnológiával módosított növény. Az ukrajnai termékek GMO-szennyezését azonban az Európai Unió hivatalos adatbázisa (RASFF) sem támasztja alá. Az ebbéli hírkeltés csak az alapzaj szintjét növeli, mint a záhonyi párszázas demonstráció is.

Tessék jól érteni: Magyarország nem GMO-mentes, csak GM-növények vetésére van tilalom, mint az Európai Unió nemzeteinek többségében. A GMO-mentesség csupán politikai smonca. A két állításnak más a tartalma! GM-élelmiszerek és -takarmányok (a GM-szóját takarmányozásra használjuk) importja jelölés terhe mellett engedélyezett. A magyar GMO-hintapolitika lényege az volt, hogy (i) az országot GMO-mentesnek hazudta, miközben döbbenetes mértékű GM-szója beszállítása történt meg; (ii) az országban feláras GMO-mentes termékek jelentek meg, amelyek GMO-mentességet analitikai módszerekkel nem lehetett garantálni, tehát gagyi.

Az LMP sem tudja, hogy hazánk nem GMO-mentes. Ez a párt is a tudatlanok nyugalmával ismételgeti önnön előítéleteit. A GMO-takarmányoknak és élelmiszereknek nincs bizonyított köze az egészségünkhöz. A nemzetközi tudomány semmi ilyesfélét nem bizonyított. Az Alaptörvényünk téved. Schiffer András még tudta ezt. A környezeti biztonság szenved csorbát. Közülük a vetőmag-tisztaság a legfontosabb, és a biotermesztés veszélyeztetése is tény idegenbeporzó növények esetében. A gazdasági ok még súlyosabb, ha a vetőmag feletti önrendelkezési jogot egy nemzet elveszíti, úgy vele együtt a növénytermesztés hasznát is (lásd technológiadíj).

Hasonló igaztalan vád éri az ukrajnai termények növényvédőszer-szennyezettségét is. Brüsszel elárult minket!, Brüsszel tönkreteszi a gazdákat!, Brüsszel ellehetetlenít bennünket!, Megvédjük a magyar gazdákat!, A jó búza lassan legyőzi a rosszat! – volt olvasható a Záhony környéki molinókon, ahol úgy 300 gazda hallgatta végig a Fidesz-képviselők zagyválását. »A gyermekeink, unokáik fejlődését (sic!) csak a hagyományos élelmiszerek jelenthetik, s azt mi oda fogjuk tenni a magyarok asztalára […] A magyar gazdák egységesek, szolidárisak európai társaikkal. Nem tudunk, és nem is akarunk hova hátrálni. Mi mindent megteszünk a magyar emberek egészségéért (sic!). Mi az életet, a jövőt választottuk (sic!), és azt üzenjük Brüsszelnek: nem koporsót akarunk (sic!), hanem életet, emberi életet Európában és Magyarországon« – terjesztette elő színpadias mondandóját Jakab parlamenti gazda és mellette az emelvényen ott is volt egy koporsó is az alábbi felirattal: Brüsszel, ez lesz a sorsunk?

Rossz hírem van. Brüsszelnek semmi teendője nincs velünk. Tudhatja ezt a szónok is, hiszen korábban ezt mondta »Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembe menve, mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket«. Jakab és társai valójában az árleverő konkurenciától félnek, de ettől az Európai Unió nem védi meg őket. A magyar gazdáknak mégsem kellene olyasmit termelni, amit máshol olcsóbb állítanak elő, és a RASFF a termékminőséggel szemben nem élt kifogással. Ukrajna esetében az élelmiszer-biztonsági megítélés nem rosszabb, mint Magyarország esetében és ez évek óta kellően dokumentált. Nem kellene meggondolatlannak lenni és a magukat parasztvezérnek képzelőknek elvetni a sulykot. Nem tudom mit éreznének a magyar gazdák, ha minket hasonló diszkriminálás érne?

Darvas Béla