Hirdetés

Az ATv ’Egyenes Beszéd’ című műsorának gyakori vendége Ungár Péter. Ez történt április 23-án is, ahol a műsornak a szerkesztő az alábbi címet adta: „Egy vörös polip (sic!) uralja most a budapesti Városházát”. Ez a Telexnek adott interjúból az Ungár szövegéből kiemelt hatásvadász szilánk, amelynek egyetlen célja az LMP baloldaltól való végleges elfordulása. Mindez az LMP alapító alapeszméjét támadja, amely nem a bal- és jobboldal szerint osztja meg a hazai politikát és a politikai beszéd/viselkedés normáit is szerette volna megváltoztatni. Ez utóbbiról hamar kiderült, hogy reménytelen. Schiffer azonban igyekezett a LMP bal- és jobbszárnya között átjárni, amit a Párbeszéd 2013-as kiválása megzavart. Ezt követően sem mondható az, hogy az LMP baloldali eszmék tisztelete és képviselete nélkül maradt, vagyis az nem került át teljesen a Párbeszédhez.

A zöldpolitika szerintem nem hasadhat pártpolitika mentén, s ezért nem is kellene, hogy bármelyik áramlathoz tartozzon. A lényege, hogy kiemelten a természet- és környezetvédelem ügyeit a jövő nemzedékek érdekében képviselje a jelenkori társadalomban.

Ungár Péter szerintem rossz irányba vezeti a rábízott, lassan európai gyökereit vesztett , már csak kvázi zöld pártot. Most a Párbeszédhez tartozó Karácsony Gergely főpolgármesterrel szemben állít jelöltet kockáztatva azt, hogy a Fidesz-KDNP nevető, egyébként esélytelen – csak gyurcsányozásban páratlan – jelöltje foglalja el a főpolgármesteri széket. Karácsony szerint valójából a Fidesz-KDNP két jelöltet állított. Az LMP a hozzá hű zöldeket és ellenzékieket gyűjti össze, míg Szentkirályi Alexandra a Fidesz-KDNP híveit. Szerinte a véghajrában az utóbbi jelölt lemond, és Vitézy Dávidot (az Orbán-család nem vérszerinti rokonát) jelöli meg utódjául, akire a szavazatait hagyja. Ez lenne gyerekkorom malomjátékának mindenható csiki-csukija.

*

»Vitézy Dávid főpolgármesterségére és az LMP listájára [A kettőnek mi köze egymáshoz?] kell szavaznia annak, aki a jövő (sic!) politikáját akarja támogatni állítja Ungár Péter…« – hangzik el a felkonfban.

Szöllősi Györgyi: „Mitől a jövő politikája Vitézy Dávid volt fideszes államtitkár? Az LMP 2022-ben a baloldali összefogás része volt. Miért lenne ez a jövő politikája?”

Ungár Péter: „Szerintem az állításunk és … kétségtelenül nem egy újszerű állítás, csak most éppen új állítás, hogy a pártpolitikai csatatér helyett valódi közügyekről (sic!) kéne beszélni…” […]

– Gondolom, ha Ungár nem a pártpolitikai csatatéri szerepre vágyna (a lényeg, hogy látszódjon), akkor az LMP küldetéséről és a zöldügyekről beszélne. Ilyesmiről azonban csak formálisan esik szó. Az ügy, amiben hosszú ideje exponálja magát az Budapest-politika, s ebben a döntésével a Fidesz-KDNP oldalán érvel. Azt állítja Vitézy az egytelen jó megoldás a Budapestieknek, mert Karácsony, az ígéreteit nem teljesítette és Budapestet a ’vörös polip’ izémizéli. A helyzet az, hogy UP Budapestet nyugodtam a Budapestiekre bízhatja, s maradhatna a pártjának küldetésénél, vagy az már neki uncsi? Egyáltalán, mikor volt neki bármilyen személyes, így hiteles környezetvédelmi üzenete?

SzGy: „…Vitézy Dávid jelölése tulajdonképpen sakktáblán tartja a pártot. Ő ugye az LMP Budapesti standjainál … Vitézy gyűjti az aláírásokat az LMP-nek is. Ezért koncentrálnak szinte csak az önkormányzati választásra?

UP: „…Szentkirályi Alexandra egy ilyen gyurcsányozó gép lett, aki egy mondaton belül 74 (sic!) Gyurcsányt mond, Karácsony Gergely meg orbánozik folyamatosan. Szerintünk Gyurcsány és Orbánhoz képest szakpolitikáról a BK Rendészeti … az éjjeli metrónak az újranyitásáról … a fővárosi Szabó Ervin könyvtár kerületi tagkönyvtárairól … az Európai Parlamentben meg a méhgyilkos [Nincs ilyen szakkifejezés, de – ha arról lenne szó – a neonikotinoid csávázókat és chlorpyrifos-t már betiltották] rendszerekről … az akkumulátor gyártásáról és egyéb zöld szakpolitikákról (sic!) beszélni, és ezekről szeretnénk…” […]

– Szóval az a baj az LMP-vel és főként Ungár Péterrel, hogy kitartóan nem ezekről beszél. Akkumulátorügyekről szokott, már ahogyan az újságokból ebből felkészült, de még a helyiek sem fogadják örömmel az LMP politikusait, akik a lakosság ügyeire igyekeznek rátelepedni önös politikai okokból. Mára nem maradtak az LMP-nek szakértői, mert nem becsülték meg őket, s mert Ungárhoz hasonló karrierpolitikusok szállták meg a pártot. Tőle azt remélték, hogy a Schmidt-Ungár vagyon rá eső részét ennek a pártnak a menedzselésére költi majd. Dehogy! Ungár magántáncos. Számára csak saját szerepe a fontos. Ezt minden médiaszereplése során bizonyítja.

SzGy: „Néhány napja kiderült, hogy a Momentum fővárosi listát állít. Donát Anna lesz a listavezető. Írt neki egy nyílt levelet, itt sem az uniós képviselői munkáját kritizálja, hanem a Momentum fővárosi politikáját. Miért a Momentumnak megy neki?”

UP: „Mi – bevallom őszintén [Ez az a fordulat, ami után mindjárt gyanakodhatunk.] – arra számítottunk, hogy a Momentum Vitézy Dávidot fogja támogatni (sic!)…” […]

SzGy: „De miért számított erre? Bocsánat, hogy közbevágok … tehát a Momentum nagyon korán odaállt Karácsony Gergely…”

UP: „A Momentum már egy … úgy volt, hogy az előválasztás első fordulójában is Karácsony Gergelyt támogatta, aztán mégse így lett (sic!). Tehát van ennek történelmi előzménye… […] SzGy: „…a saját szavazói mögé fog állni, hogy ki fog hátrálni Karácsony Gergely mögül. Na most ezzel ezt mondta…”

UP: „…nézzük meg, Karácsony Gergely neve mellett nem szerepel a Momentum logó. Három logó szerepel Karácsony Gergely neve mellett a DK, az MSzP meg egy harmadik [Ez a Párbeszéd. Tényleg annyira utálja Ungár a testvérpártot, hogy a nevét sem bírja kimondani? A politika azért nem érzelmekről szól, fel lehetne nőni a pártvezetői feladathoz!] és ez azért fontos, mert ez mutatja, hogy milyen szövetségre számít Karácsony Gergely…” […]

– Hát gondolom mindenki jelentkezhetett volna támogatónak. Feltételezem az LMP is, de másként döntött.

SzGy: „Honnan gondolja, hogy így van?

UP: „Hát az orosz metró beszerzésére szeretnék utalni a hármas metró … orosz metró beszerzésénél azt mondta a főpolgármester, hogy két dolgot ígér a budapestieknek azt, hogy börtönbe kerülnek azok, akik ezt a metróbeszerzést megcsinálták és klímát … Klíma nem lett. Emlékszik?

SzGy: „A klímát visszavonta egyébként itt adásban, de ha mondjuk Vitézy Dávid lesz a főpolgármester, akkor börtönbe kerülnek, akkor lesz egy ilyen elszámoltatás?

UP: „Börtönbe nem kerülnek, de a BKV-ét nem ugyanaz az ember fogja vezetni, aki most vezeti és aki korábban az orosz metró beszerzést levezényelte…” […]

– Mi akkor Ungár igénye metró ügyben, ha felsorolt két pontja pikk-pukk légiesült. Még abból sem készült fel rendesen, amit Vitézy elmondhatott neki.

SzGy: „…igazából Vitézy Dávidnál kellene érdeklődnie, merthogy az ő általa vezetett BKK két taggal is képviseltette magát a járműfelújítás részletes műszaki feltételeit kidolgozó projekt irányító bizottságban. Ráadásul igennel szavazott a metrókocsik felújítására. Tehát az ő igen szavazata is ott volt.

UP: „…arra szavazott igennel … nem itt egy összemosás történik … de amúgy ezt a nyílt levélben … választ … szerkesztő asszony. Imádom tehát, hogy történik az, hogy a Karácsony Gergely által kinevezett és a szocialista DK-ás többség által megszavazott BKV vezér és Tarlós Istvánnak a szövege … tehát Ctrl c Ctrl v ugyanaz, ugyanazokat a paneleket mondják, mert együtt voltak benne ebben a boltban azért mondják ugyanazokat a paneleket és azt mondja … Karácsony Gergely, hogy hát azért nem lehetett privatizálni, mert jött a háború. Ez nem igaz.

– Szóval Tarlós és Karácsony együtt bótolnak. Nahát! Különben, hol tetszettek közben a hallgatót hagyni, mert a beszélgetés érdemben nem követhető. Ha Karácsony orbánozása megítélés tárgyát képezi, akkor Ungár l’art pour l’art karácsonyozása sem hagyható megjegyzés nélkül.

UP: „Még szeretnék visszatérni az alapvető kérdésére, ami a Momentumról szólt, hogy azok a liberális (sic!) Budapesti szavazók, akik nem az orosz metrókocsi beszerzésének a 70:30-as koalícióját szeretnék újra [Mit akar ez jelenteni?], hanem olyan várospolitikai szakembereket … egy olyan új európai irányt a fővárosba… […]

– Ez ugye nem a Voks műsor, amivel Ungár téveszti az ’Egyenes Beszédet’, s ami egy ideje nem megy neki. És ennek a futamnak mi köze a Momentumhoz? Egyáltalán az LMP zászlóján miért Budapest jelenik meg? Elfogytak a zöld ügyek? Veszi valaki a lapot valahol?

SzGy: „…milyen lesz ez a polip … zöld lesz ez a polip vagy higgyük el, hogy hát akkor most lehet, hogy majd zöld lesz és akkor megszűnik mindenféle pártpolitika … ezután a fővárosban … ha mondjuk Vitézy Dávid…

UP: „A politika nem szűnik meg. A pártpolitika szűnik meg (sic!) és várospolitika lesz. Helyette lesznek nagyon aktív viták (sic!), lesznek különböző egyet nem értések, de ezek várospolitikai alapúak lesznek, mert Vitézy Dávid jelölése és az LMP jelölése itt egy várospolitikai alapú jelölés…” […]

– Régen világos, de mitől lenne a narancssárga vajon a zöld (ár)nyalata? Bárki láthatja, aki akarja.

SzGy: „…az LMP végül Zuglóban is önállóan indul. Meg tudja ezt erősíteni vagy cáfolni?”

UP: Próbálok szépen fogalmazni és udvariasan a zuglói politika és a zuglói felhozatal hát … illetve például az, hogy Tóth Csabának a korábbi alapítványát, ahogy az Index megírta, a főváros támogatta. Itt visszatérünk a ’vörös poliphoz’ [Már a panelprolikhoz? Ingatlanos azért nem lehet mindenki!] egy pillanatra, és a szocialista városházát uraló korrupcióhoz (sic!), hogy összességében Zuglóra ráfér egy zöld jelölt, aki valódi zöld szakpolitikai alapon szeretné a kerületet vezetni, vagy legalább a kerületben egy ilyen hangot … józan (sic!) hangot.”

– Nem is vitás, de mi a zöld tartalom kedves társelnök úr, ami Zuglóra ráférne. Emlékszik még erre, mert ez így mintha csak valamiféle mantra lenne, akár az álom, álom, álom díszítések, amelyek értelmét már senki sem tudja romáéknál. Egy biztos az álmodozáshoz semmi köze.

*

Lesz vagy már van is jobboldali zöld párt is. Ez az Ungár Péter (aki a veres polipot – a förtelmes baloldalt – legyőzte) vezette LMP, ami egyébként három betű, érdemi jelentés nélkül. A pártot már jó ideje elkapta a gravitáció és száguld a Fidesz-KDNP nevű fekete lyuk felé. Most még álmában csöngethet egy picit. Nekem nem ez az utolsó verziója fog hiányozni.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás