Hirdetés

Gyepű (indago), a tereptárgyakhoz kötött határvédelmi rendszer valóban létezett a honfoglaláskor. Persze nem Hajdúnánáson, hanem attól kb. száz-kilométerre keletre. A mutatványos ember, aki Farkasnak (mezőgazdasági gépész üzemmérnök volt a megvilágosulása előtt) mondja magát hajdúnánási. Benne negyven éves korára feltámadt a harci íjászat, a rovásírás, a színes ázsiai ruházkodás szeretete.

„Amikor ellövöm a nyílvesszőt, kitör belőlem a farkas féktelen (sic!) ordítása. Abban a pillanatban érzem a megállíthatatlan erőt, érzem a múlt tiszteletét (sic!), érzem a harc erejét. Minden benne van a lövésemben, nemcsak a sok-sok gyakorlás, de benne van a győzni akarás, a nemzeti múlt hite (sic!), benne van az ösztön, ami valójában a hazaszeretet (sic!) lángja!” – így szól Farkas hozzánk, a Pesti Srácok a megmondhatója. Winnetou – hinnék-e – nem csak a hajdani NDK-ben élt, él és élni fog. A színpompás címképen, a mi vadászmellényes emberünk (nem ő a Farkas, csak ismeri) a szélen áll és kissé kitakarja a rovásírást.

Szólláth Tibor Balog Zoltán tiszteletessel (Fotó: SzT FB-lapja)

Nem gondolom, hogy a címben felsoroltak közül a biogazdálkodás (a környezetbarát gondolkodás egyik gyakorlati megvalósulása) nem kakukktojás. Vagyis céljai kifejezett választ adnak a mai, felelőtlen agrokemizálásra. Számomra baj, ha ez a jó cél valamiféle new age mozgalommal kapcsolódik össze, ahol a tudományt elvető ezoterika hívei megjelennek és túllépnek a materiális életszemléleten. Arra gondolok, hogy az efféle zavaros gondolkodási mixtúrák erősen csorbíthatják a biogazdálkodás hitelét. A sci-fi a mozikba való szórakoztató műfaj. Kellően meg nem mérettetett káderek megjelenése egyetem vezetőségében szerintem több mint tragikomikus. Nem gondoltam, hogy ezt egyszer le kell írnom az Alma Mater-omról, ahonnan címzetes egyetemi tanári kinevezést kaptam 1993-ban és az idén veszem át az aranydiplomám, ha ez után az írás után még ideadják. Mire lesz ez nekem jó így nyugdíjasan fogalmam sincs?

A hajdúnánási köz-PIvíz kút mosolygói: Szólláth Tibor (fogyasztó) és Fülöp László (alkotó)

kép forrása: Fülöp László

„Tanszékvezetőt csinált a Debreceni Egyetem az áltudományos nézetek terjesztésében szerepet vállaló hajdúnánási polgármesterből” – írta Polgár Tóth Tamás 2024. május 25-én a Debreciner-ben. Szólláth Tibor 2019-ben Nánáson átadott egy PI-víz kutat [, π]. Azt mondják a kínálói, hogy ez az élővíz (eredetileg növényekben) fel van töltve a PI-energiával azaz valójában rendezett a molekulaszerkezete a mágnesnek/földenergiának (sic!) köszönhetően. Mások szerint a rejtélyes PI-energiát az élő sejtek tudják csak előállítani, és ezt használják fel az aurájuk feltöltésére.

Itt egy kis ideig most nem bántottam a klaviatúrát; elméláztam a múló vágyaink sokaságán, amit mindig van, aki kielégíteni szándékozik. Én eddig azt hittem, hogy a PI-víz deutérium-szegény, de az egy másik koncepció. A mesebeli rabbi küldte a következő ötletet.

Tar Mihály (ATv): PI-víz kutat adott át a polgármester, az ellenzékiek szerint az egész kamu  ATv ’Híradó’, 2019. szeptember 13.

„Kifolyócsövet adtak át Hajdúnánáson. Mindenki annyit vihet belőle, amennyit csak akar. Egy ellenzéki képviselő szerint a közeli kollégiumban van egy szerkezet, ami a normál [csap]vízből csinál ilyen különleges vizet [PI-víz]. A polgármester szerint társadalmi igény (sic!) volt erre a városban, ezért kerestek meg egy vállalkozót, aki kedvező áron adta a berendezést” […]

Szólláth Tibor (Hajdúnánás polgármestere): „Többen kezdeményezték [?] azt, hogy próbáljuk meg ebben gondolkodni. A céget megkerestük és egy nagyon kedvező feltétellel ide kerülhetett egy berendezés, amin nagyon egyszerű módon gyakorlatilag … ez a köztük folyó úgy tud működni, mint ami vizet állít (sic!). [Nem önökben van a hiba, a polgármester úr mondanivalója a zavaros.]

Fábián István (DE Szervetlen és Analitikai Kémia tanára): „…nagy ámulattal és csodálattal olvasom ezt a hírt. Tulajdonképpen érthetetlen, hogy miként lehet az, hogy most már egy önkormányzat [Hajdúnánás] is mögé áll egy nyilvánvaló átverésnek?”

*

„A PI-víz többek között segít megelőzni a daganatos, valamint a szív és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a koleszterin lerakódást és javítja az emésztést” – olvasható a város honlapján. Tényleg beköszöntött az egyébként válogatós csoda Hajdúnánásra. Próbálom a mágnesesen rendezett vízmolekulákat (mágnesesen nem rendezhetők) elképzelni, ahogy jó gárdistaként sorakoznak egymás mellett, hogy hibátlan legyen tőlük a szerencsés fogyasztó aurája és a testünkön kívül lévő szervei is megkapják azt, ami jár nekik, ahogyan az ezoterika látói hirdetik. Szerintem ez itt fentebb maga a sensu stricto parasztvakítás. Lúvár kétségtelenül tehetséges nemzeti megszállottjai elfoglalták már a helyüket a mély-tudatunkban, ahol nekünk már csak a megfelelő PI-energia feltöltöttségről kell gondoskodnunk. Most már érdemes lesz ángyommal és butéliákkal felszerelkezve éjfélkor az ezoterika fővárosát Nánást (a magyar Lourdes-t) felkeresni és az életvizéből csenni. Aztán mindenki csodálhatja majd a szakszerűen táplált, kikerekedett, harmatos auránkat.

A Diriczi-család cégbirodalma (a körben a 2023-as árbevétel millióban és méretarányosan)

A Diriczi-család cégbirodalma (a körben a 2023-as árbevétel millióban és méretarányosan)

Még a PI-víz kút átadása előtt, 2019. június 21-én a Debreceni Egyetemen tiszteletbeli docensi címben részesültek: Diriczi László István (Zsombor Chem Kft. – növényvédőszer-, vetőmag- és mű- és lombtrágya forgalmazásban utazik), Petőházi Tamás (NAK, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége), Roszík Péter (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.), Szólláth Tibor (NAK, Hajdúnánás polgármester). Közülük Roszík, Szólláth és Diriczi fia (Diriczi Zsombor László, aki színházi impresszárió volt 2010-ig – a regeneratív gazdálkodás területén kínál takarónövény vetőmagot) is kapcsolatban állhat a kihelyezett tanszékkel. Véletlen lenne? A Diriczi-család a növénytermesztést illetően két-kapuzik. Nekik bárhol jó a gól. Kökény Attila grafikus (a népszerű glifódoktor) reklámozta agrárképzettség nélkül Magyarországon és Erdélyben a regeneratív termesztést. A dolog lényege (nálunk) a talajművelés minimálisra való csökkentése, talajtakaró növények vetése, ami után a gyomirtás jelent problémát, s amihez a glyphosate totális gyomirtó (az IARC szerint valószínű rákkeltő – non Hodgkin limfóma – emberen) használata a kulcstechnológiai elem. Ez azonban frontálisan ütközik a biotermesztés szintetikus növényvédőszer-irtózatával.

Turcsányi Sipos Éva a karma-sapkában

kép forrása: forrása

Szólláth Tibor 2022-ben szerződést kötött Kovács A. Magdolnával (anya) és Kovács Lilivel (lánya), akik Nők Háza néven hoztak létre intézményt Hajdúnánáson. (Budapesten nem ment.) A „…hajdúnánási Nők Házát a Nők Világa Nonprofit Kft. (2014, Pétervására), valamint a Csak Nőknek Magazin és Női Klub kezdeményezte […] A szakértő szerint a rák elsődleges oka a harag [Szeretett bolygóm onkológusai figyelem, az ember bárhol tanulhat!] […] Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a Nők Házával kapcsolatban előadta: »…olyan központ kíván lenni, ahol lokálisan, országosan és nemzetközi szinten a nők testi, lelki, szellemi és fizikai támogatását biztosítják a szervezők«. Spirituális szakértők érkezhetnek Hajdúnánásra is […] …Marosán Angelika spirituális tanító volt az egyik vendége, ahogy a Csak a Nőknek Magazin FB-oldalán található videóból kiderül. De szintén előadást tartott Turcsányi Sipos Éva, akire a magazin a saját szakértőjeként hivatkozik, az előadó pedig önmagát a természettudományok docensének hívja […] A Hatoscsatorna egyik egészen abszurd 2019-es adásában például egy energetikai sapkával a fején jelent meg, amelyről azt állította, nem tudja másnak odaadni, mert akkor átvenné az ő karmáját […]

Kovácsék honlapján jelent meg olyan írás, amely szerint az emberi test rendelkezik »szabad szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, melyek fontosabbak a fizikai testnél«”.

Szólláth Tibor ilyen irányú, nem éppen konzervatív gondolkodóra valló nyitottsága semmilyen konfliktust nem jelentett eddig a Debreceni Egyetemen, hogy kuratóriumi tagjából (Miként kerülhetett oda?) előbb címzetes (sic!) egyetemi docenst, majd tanszékvezetőt csináljon. Ezen a ponton el kell mondanom, hogy a címzetes és a tiszteletbeli nem ugyanazt jelenti. A címzetes ranghoz kell legalább PhD és az adományozás előtt legalább három évig oktatni kell. A tiszteletbeli cucchoz semmi sem kell, igaz semmiféle előnye sincs, csak ha valaki a két szót egynek véli és azt hiszi az illető tudományos minősítése és oktatási tapasztalata rendben van. Nem ez az első eset hazánkban, amikor valaki ezt a két jelzőt – címzetes és tiszteletbeli – összekeveri. Azt is feltételezhetjük, hogy a téveszthetőség talán jogalkotói akarat is káderek kedvezményezettségének megoldására. A probléma csupán az, hogy miért kényszerítjük a tehetséges fiatalokat a tudományos ranglétra (PhD és DSc) mászására, mikor a rövid és síkosított úton tudományos fokozat és nyelvismeret nélküli pártkatonák csúszhatnak a helyeikre.

Díjazottak: Jakab István és Szólláth Tibor (Fotó: SzT FB-lapja)

A Debreceni Egyetem Ökológiai és Regeneratív Gazdálkodási Kihelyezett tanszékvezetője tehát a korabeli kosztümöket kedvelő Szolláth Tibor lesz, aki egyetemi kurátor és tiszteletbeli docens. A Hajdúnánási Kendereskert (amely a bográcsozásairól eddig is ismert volt) felkerül most a hazai tudományosság térképére. A tiszteletbeli docens hisz a Keleti Gyepű feltámadásában, a PI-víz csodatévő erejében és talán energetizáló sapkát is hordana, ha a pártja erre kéri. Mindezt úgy, hogy a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának PhD-nélküli tagja. Mit keresnek vajon vezető egyetemeink életében a tudományos és oktatási tapasztalat nélküli politikai komisszárok? Miként lehet akkreditáltatni, olyan tanszéket, amit egy, a tudomány területén meg sem történt fazon vezet? Ez lenne itt a lényegi kérdés. Ennyire nincs már a hazai egyetemeink professzorainak tartása? Eszükbe sem jut, hogy saját reputációjuk érdekében tiltakozzanak?

Szólláth Tibor Verestenger tanya (eredetileg 62 hektár) egykori biogazdája eközben köszöni jól van, ún. pozícióhalmozó: ma Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Környezeti fenntarthatóságért (sic!) felelős országos alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke. Szóval NAK káder, s így méltán élvezi a Fidesz-KDNP támogatását is. 2010-2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt. Szólláth agrármérnöki diplomát szerzett Debrecenben, amit főnöke Győrffy Balázs (közgazdász) képviselő nem mondhat el magáról, mint a terület keresztpapija, a morózus Jakab István (felsőfokú technikus) sem. Mit tudna vajon mondani a Szólláth a környezet fenntarthatóságáról (ennek ugye ez a valóságos értéke nálunk), és miért nem szólalt meg hallhatóan ez ügyben eddig soha.

Képeslap helyett (Forrás: SzT FB-lapja)

Képeslap helyett

Szólláth Tibor három vállalkozás részese: Szólláth 2007 Kft. (2006, ügyvezető: Szólláth Eszter), Hajdúnánás és Térsége Legeltetési Szociális Szövetkezet (2013, ügyvezető Szólláth Tibor), Hajdúnánási Tartósító és Építő Start Szociális Szövetkezet (2013, ügyvezető: Nagyné, Legény Ildikó alpolgármester – 2013-2017 között Szólláth Tibor). Alkalmazotti létszámok 0, 1 és 13; árbevétel 2023: 20, 46 és 174 millió forint. Attól tartok, hogy neki ez az ügy nem is szól másról. Ilyen az élet, az egyik ügy hozza a másikat.

Ami azonban engem elgondolkodtat az nem Szólláth úr hihetetlen karrierje, ami nem okoz nekem semmiféle lelki törést (bizonyára remek férj és kitűnő apa, találkoztam egyszer vele: barátságos ember), hanem hogy miként válik minden pozitív törekvés, ami magunk jobbá tételére vonatkozik értéktelenné. Ki emlékszik még arra ebben az országban, hogy a valódi díj tudományos fokozatszerzésnél önmagunk új minősége. Miként pótolhatja ezt egy pártkönyv, ami helyettesít bármiféle valóságos minősítést.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás