Február 1 a Tisza élővilágának napja és a Civilek napja

2019. február 1.

Hírek

MA van a TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK NAPJA. 19 évvel ezelőtt, 2000 januárjának legvégén átszakadt egy romániai bányavállalat ülepítőjének gátja. 100 ezer m³ súlyosan mérgező, cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a mellékfolyókon keresztül a Tiszába.

Duplán hülyének nézték az adózókat: hova szállt el a parlagfűpénz?

2017. október 6.

Hírek

Miután újabb szezont tüsszögött végig a parlagfűre allergiás több millió ember, a HVG utánament (volna), mi lett az adófizetők 1 %-aiból összejött, több mint félmilliárdos forrással. Az összeget egyszer már lenyelő Földművelésügyi Minisztérium viszont pénzt kér a beszámolókért, amikből kiderülne, hol és hogyan irtották az allergént. A civilek gyűjtést is szerveznének az amúgy közérdekű adatokért,… Tovább »

Automatikus adóbevallás – milliárdos veszteség a civil szervezeteknek?

2017. április 29.

Hírek

Több milliárd forintos kiesést is okozhat a civil szervezeteknek, ha azok az adózók, akik helyett idén már a NAV készíti el az adóbevallást, elmulasztják külön leadni 1%-os rendelkező nyilatkozatukat. A helyzet megoldásához a civilek most vállalatok segítségét kérik az „1% barát munkahely” akció keretei között.

Parlagfű helyett pénz kaszálás a parlagfű pályázaton

2016. május 19.

Hírek

45 ezer forintos cipő dukál a parlagfűirtáshoz. A HVG kikérte azokat a minisztériumi dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy mire költötték el az adózók 1 %-aiból összejött parlagfűpénzt. Az eredmény: dilettánsnak tűnő egyesületi beszámolók. A parlagfűirtásokkal bemondásra számoltak el, és olyan egylet is volt, amely ennek bizonyítására becsatolt egy pázsitfűfotót az allergén gyom helyett.

Hungarikum a fideszes parlagfűpénz mutyi

2015. szeptember 1.

Hírek

A parlagfű-botrány hatására visszacsoportosított százmilliókat a minisztérium kis, civil egyesületeknek osztotta szét különféle gépekre. A hvg.hu utánajárt, kiknél landolt az 546 millió forint közpénz, és találtunk kertészkedő nőegyletet, focistákat, valamint az „Őrült fiúk” motoros egyesületét, akik állításuk szerint száguldás közben is kiszúrják a parlagfüvet. A legtöbben csak most vették fel tevékenységeik közé a mentesítést.

Akkor most hol is van a parlagfüves pénz?

2015. április 28.

Hírek

A Parlagfűpollen No Egyesület szerint megtartotta az FM a saját céljaira elkanyarított parlagfűpénz felét. Tavaly rekordközeli pollenkoncentrációt észleltek a mérőállomások.

Parlagfű huzavona: hogy a tökömbe veszem észre?

2015. január 23.

Hírek

Megtalálta a Földművelésügyi Minisztérium azokat, akik megváltást hozva a kétmillió allergiásnak „lehajolnak, és tényleg kihúzzák” a gyomnövényt: ők a civilek, beleértve a középiskolásokat vagy a grátisz besegítő polgárőröket. Az áthárított tennivaló mellé a civilek akár 5 millió forintot kaphatnak majd gépekre, ezzel 642 millió forint is elmehet közpénzből fűkaszára és fűnyíróra, miközben nincs garancia arra,… Tovább »

A nagy parlagfű svindli

2014. december 2.

Hírek

A HVG számláról számlára végignézte, mire költötte az állam azt a közel 500 millió forintot, amit az állampolgárok ajánlottak fel adójuk 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. Vettek belőle pl. ezüstmetál cipőtisztító gépet a hivatalba, drága mobiltelefonokat, laptopokat és irodaszereket, de úgy tűnik, a bőr diplomatatáska és a pogácsa is elengedhetetlen kelléke a pollenek ellen vívott harcnak. Rezsi(csökkentés)re… Tovább »

Elsumákolták a parlagfüves 1%-ot

2014. szeptember 29.

Hírek

Több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 %-ából parlagfű-mentesítésre 2009-ben – de hiába rendelkeztek így több mint 177 ezren, a pénz nagy részét az illetékes miniszter átcsoportosította másra, főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre. De vettek belőle terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is.

1% a szegedi természetvédelmi mentőközpontra

2013. január 28.

Hírek

Természetvédelmi mentőközpontjának bővítésére fordítja az idei esztendőben a személyi-jövedelemadó felajánlásokból befolyó támogatásokat a Szegedi Vadaspark. E természetvédelmi munkához az állatkert nem kap állami támogatást, ezért várja az 1 százalékokat.