Amikor a digitális technológia betesz a klímának

2022. január 18.

Hírek

Hosszú ideig az emberek fejében az a gondolat uralkodott, hogy a digitális ipar, mivel „immateriális”, vagyis anyagtalan, tiszta is. Az olaj- és autóipari óriásokkal szemben a Szilícium-völgy a globális felmelegedés elleni küzdelem természetes szövetségesének tűnt. Ez az illúzió kezd szertefoszlani.

Minden hetedik autó karbonkibocsátását tudná megspórolni Európa az 5G-vel

2021. november 7.

Hírek

Az 5G szélesebb körű használata döntő faktor lehet az Európai Zöld Megállapodás ambiciózus céljainak elérésében. Egy – a glasgow-i klímacsúcs alkalmából megjelent – tanulmány rávilágít, hogy az Európai Unió 2017-es kibocsátásának akár 20 %-ával is csökkenthető lenne a karbonszennyezés az alapvető digitalizációs megoldások szélesebb körű használatával.

Jelenleg nem tartja veszélyesnek az 5G-t az MTA

2021. március 30.

Hírek

Növekszik-e a minket érő elektromágneses sugárzás mennyisége az 5G technológia bevezetésével? Hatással van-e ez a sugárzás az egészségünkre? Milyen kockázati tényezőket érdemes kutatni és monitorozni a jövőben? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Magyar Tudományos Akadémia  friss állásfoglalása.

5G: barát vagy ellenség?

2020. november 24.

Hírek

A napjainkban kiépülő 5G mobilhálózatokról kevés a megbízható és elérhető információ. Sokan páratlan technológiai lehetőségeket látnak benne, mások eddig ismeretlen egészségügyi hatásoktól tartanak. A Magyar Tudományos Akadémia ezért egy ad hoc szakértői bizottságot hozott létre, hogy a tudomány eszközeivel vizsgálja meg, van-e alapja a félelmeknek.

Túltolt okos városok: nem is jelentenek akkora életminőség javulást

2020. február 4.

Hírek

Lehet, hogy az okos városok egy kissé túl voltak hájpolva az elmúlt évtizedben, ugyanis nem sok minden vált valóra a korábbi elképzelésekből. Egy tanulmány szerint az okos város projektek hatvan százaléka még ma is csak kísérleti szakaszban van, és sokkal több velük kapcsolatban a biztonsági aggály, mint azt korábban feltételezték.

Mi az 5G? Hogyan fogja megváltoztatni világunkat?

2020. január 28.

Helyszín: Budapest Kossuth Klub

Sajtótájékoztatók

A Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Új Egyenlőség magazin a közbeszélgetések sorozat következő rendezvényét 2020. január 28 án 18 .00 órakor tartjuk a Kossuth klubban Mi az 5G? Hogyan fogja megváltoztatni világunkat? Milyen társadalmi hatásai lehetnek? címmel.

Az 5G első áldozatai

2019. március 5.

Hírek

Tesztelés alatt van az 5G mobilhálózat, amitől rengetegen tartanak. A félelem talán nem alaptalan, ugyanis Hágában 300 madár pusztult bele a tesztelésbe – már ha igaz.