A FÖLDGÖMB 2021. január-február

Kiadványok

Van klasszikus zene és klasszikus tánc. Ugyanígy van Klasszikus Karszt is. Így, nagybetűvel, legalábbis a szakirodalomban. A térképeken viszont egyszerűen csak Karsztnak, szlovénül Krasnak, olaszul Carsónak nevezik, mivel ez a két ország osztozik rajta. Ez az osztozkodás egyébként történelmileg korántsem volt „sima ügy”. A Magyar Földrajzi Társaság földrajzi-ismeretterjesztő folyóirata 2021 első számának tartalmából:

A FÖLDGÖMB 2020. november-december

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről.

Földgömb magazin különszám: körforgásban

Kiadványok

Megjelent a Földgömb magazin különszáma a közelgő Zöldgömb Fesztiválra. Rendezvényünk több előadójának írásával is találkozhattok lapunkban. Szó lesz zöldgazdaságról, zöldmegoldásokról és zöldpraktikákról is. René van Hell nagykövet urat pedig arról kérdeztük, milyen utat választott Hollandia a zöldjövő megvalósításához.

A FÖLDGÖMB 2020. szeptember-október

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről. A FÖLDGÖMB 2020. szeptember-október tartalmából:

A FÖLDGÖMB 2020. július-augusztus

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről a tengerfenéktől a hófödte csúcsokig. A FÖLDGÖMB 2020. július-augusztus tartalmából:

A FÖLDGÖMB 2020. május-június

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről a tengerfenéktől a hófödte csúcsokig, sőt egészen a Marsig…

A FÖLDGÖMB 2020. tavaszi különszám

Kiadványok

A Magyar Földrajzi Társaság kiadványának tartalmából: Francsics László: Kozmikus forgalom – a Vénusz, a Fiastyúk és a nemzetközi űrállomás Ladányi Tamás: Glória Leviczki Anita: Magasságok és mélységek, avagy miből lesz a geográfus? Kupi László: Halloysit Sarusi István: Elfeledett ostorok készítője Nagy Balázs: Jégmezőn innen, tornyokon túl – Torres del Paine: Behálózva Szirmai Gábor: Historikus tengeralattjárók – hadiállapot és földfeltárás Elekes Attila André: Az… Tovább »

Házhoz megy a Felfedezők Napja! – Karanténkiadás

2020. június 13. - 2020. június 14.

Helyszín: internet - virtuális tér

Programok

Felfedezők Napját a virtuális térben megrendezni? Hosszú fejtörés után ismeretterjesztő fesztiválunk legtöbb elemét átültettük a világhálóra. Úttörő kezdeményezésre készülünk!

Nedves piacok ázsiában a fő ok a koronavírus katasztrófa hátterében?

2020. április 15.

Hírek

A koronavírus pandémia közepette rengeteg szó esik az ún. nedves piacokról, mivel a Kínában fekvő Vuhan egyik ilyen piacát tekintik a mostani járvány kiindulópontjának. De valóban a sajátos kínai gasztronómiai tekinthető-e a főbűnösnek a mostani krízisben, illetve valóban óriási kockázatot jelentenek-e ezek a nedves piacok az emberiség számára?

A FÖLDGÖMB 2020. március-április

Kiadványok

A Földgömbben ismeretterjesztő írásokat olvashat a kedves Olvasó kalandos felfedező­ utakról, látványos vidékekről és lakóikról, alig ismert környezetünkről a tengerfenéktől a hófödte csúcsokig, sőt egészen a Marsig…