Hó és szélviharban is termelnek áramot az Alpok tetején

2020. január 7.

Hírek

A világ egyik legmagasabb tengerszint feletti vízfelszínére telepített napelemes erőműve még télen is akár 30%-kal képes növelni az egyenáramú (DC) áramtermelés hatásfokát. Az 1810 méter tengerszint feletti magasságban fekvő svájci mesterséges tó, a Lac des Toules felületére tervezett naperőmű a évente több mint 800 000 kWh villamos energiát állít elő, ami 220 otthon áramellátását biztosítja… Tovább »

Troli vagy busz? Mindkettő

2019. október 8.

Hírek

Az ABB és a King Long közösen fejleszti a világ leggyorsabb villámtöltőjével támogatott e-buszt. A néhány másodperc alatt feltölthető elektromos busz egész nap róhatja az utakat.

Műholdról szúrják ki a legfontosabb légköri változásokat

2019. május 12.

Hírek

Az ABB műholdra telepített optikai berendezését használják a Föld légkörébe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének mérésére, ami fontos információkkal járul hozzá az éghajlatváltozás kapcsán folytatott vitákhoz.

Ezzel eltaxiznék a Dunán is

2018. május 15.

Hírek

Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, elektromos hajtású, új kialakítású vízitaxit mutattak be a svájci Genfi-tavon. Az ABB járműve mérföldkő a nulla kibocsátású új közlekedési formák kifejlesztése terén, amelyek nem jelentenek további terhelést a városi infrastruktúrára.

Már lebeg a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve

2017. június 21.

Hírek

A rendelkezésre álló szárazföld szűkössége Szingapúrban erősen korlátozza a napenergia hasznosításának lehetőségeit. Az úszó napelemek alkalmazása azonban életképes alternatívát kínálhat a vízzel övezett városállam számára is. Az úszó napelemek akár 11%-kal is hatékonyabbak lehetnek, mint az értékes termőföldre telepített társaik.

Dániában beindult az első városi akkumulátoros energiatárolás

2017. április 9.

Hírek

A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer a nap 24 órájában 60 háztartást képes ellátni árammal. A lítium-ion akkumulátorra alapozott energiatároló rendszert (BESS) Koppenhága Nordhavn kikötői kerületében beintegrálják a helyi villamosenergia-hálózatba.

Zéró emisszióval a Föld körül

2016. július 26.

Hírek

A Solar Impulse történelmet írt azzal, hogy az első, kizárólag napenergiával hajtott repülőgépként sikeresen befejezte földkerülő repülőútját! A Kairóból felszálló gép sikeresen teljesítette az út utolsó, 48 órás etapját, majd közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 5 perckor leszállt Abu-Dzabiban, a kiindulási állomására.

Átrepülte a napelemes repülőgép a Csendes-óceánt is

2016. április 24.

Hírek

A Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép eddigi legkockázatosabb útja volt a mostani, mert vészhelyzet esetén nem tudott volna hol leszállni. A gép Hawaiiból indult és megállás nélkül 62 órát repült üzemanyag nélkül, miután sikeres landolást hajtott végre San Francisco közelében.

Holland nyitás az e-autózás felé

2013. augusztus 5.

Hírek

Az ABB 200 db elektromos jármű gyorstöltő-állomás szállítására kapott megbízást a Fastned társaságtól Hollandia egész területére. Így 2015-re 50 kilométerenként áll majd rendelkezésre elektromos jármű gyorstöltő szolgáltatás a 16,7 milliós országban.