Lányi András: Nincs hová visszavonulni

2023. április 9.

Hírek

Mesebeszéd, hogy a globális piacgazdaságnak ne volna megfelelő válasza az ökológiai katasztrófa kihívására! Mára a piac beárazta létforrásaink pusztulásával kapcsolatos félelmeinket, és az e téren mutatkozó élénk kereslet kiszolgálására új, jövedelmező iparágakat teremt a megújuló energiaforrásoktól a hulladék-újrahasznosításon keresztül a lebomló műanyagokig.

243 millió euró környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekre

2018. október 26.

Hírek

Az Európai Bizottság 243 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, amelyek az unió LIFE programja keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre átállása során – közölte tegnap az uniós bizottság.

A klímaváltozás hatása az evolúcióra

2016. december 9.

Hírek

Darwin szerint az evolúció hajtóereje a létért folyó küzdelem, amelynek során folyamatosan alkalmazkodni kell a változó környezeti feltételekhez. Ennek során annak a fajnak nagyobb a túlélési esélye, amelyiknek jobb az adaptációs képessége. A változó környezeti feltételek legfontosabb tényezője pedig az éghajlat szüntelen, kiszámíthatatlan megváltozása.

324 milliárdot fordítunk a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére

2016. december 9.

Hírek

Magyarországon mintegy 324 milliárd forint fordítható a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1174 milliárdos forrásából a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére és az azokhoz való alkalmazkodásra – mondta V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Herman Ottó Intézetben megrendezett szakmai konferencián.

Livestock and Climate Change- regionális képzés és műhelybeszélgetés

2014. október 27. - 2014. október 31.

Helyszín: Budapest, Gödöllő

Programok

Szíves figyelmükbe ajánlom a 2014. október 27-31. között a Szent István Egyetemen és Budapesten megrendezendő "Livestock and Climate Change" regionális képzést és műhelybeszélgetést, amelyet az EU FP7-es keretprogramjának AnimalChange című projektje szervez.  A három napos képzés során a jelentkezők a klímaváltozás állatállományra gyakorolt hatásával ismerkedhetnek meg, illetve adaptációs és mitigációs stratégiákat sajátíthatnak el. A műhelybeszélgetés… Tovább »

A gyorsan alkalmazkodók túlélik a savasodást

2013. április 11.

Hírek

Úgy tűnik, néhány élőlény már meglepően jól adaptálódhat a fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt felszabaduló szén-dioxidtól savasodó óceánhoz. Ilyen pl. a lila tengerisün.

Madarak és rovarok 20 év múlva

2012. február 28.

Hírek

A le Figaro francia lap egy érdekes eszmefuttatást közölt a minap. A cikk lényege az volt, hogy az éghajlati változások legjelentősebb behatását úgy lehet elképelni, mintha egy autó első és hátsó fertálya önálló életre kelne és az első rész nagyobb sebességgel indulna el. Az eredmény ez esetben az autó szétszakadása lesz, ami lefordítva az ökoszisztémák… Tovább »