Nem csak a biológiai sokféleséget gyarapítja a sok mezsgye a földeken

2017. október 2.

Hírek

Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet.

Műholdas távérzékelés az agráriumban

2017. szeptember 04.

Helyszín: Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Sajtótájékoztatók

A Szent István Egyetem tisztelettel meghívja a „7th ESA Advanced Training Course on Land Remote Sensing” című, műholdas távérzékelési témájú nemzetközi tanfolyam megnyitójára.

Magyarország 25 millió embert is elláthatna élelemmel

2015. szeptember 9.

Hírek

Magyarország agárpotenciálja szerint akár 25 millió embert is el tudna látni élelmiszerrel a mostani 9,9 millió helyett – mondta Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóintézet (MTA ATK) főigazgatója. Szerinte nem teljesen használjuk ki a mezőgazdaságában rejlő lehetőségeket, beleértve az agrártudományi kutatások eredményeinek hasznosítását.

Agrárkutatások szemellenzőben és pofaszíjjal

2014. április 9.

Hírek

Van egy nagyon is világos eltérés az MTA és a VM mezőgazdasági intézeteinek pillanatnyi irányításában. Az MTA szakmai irányítását az MTA adminisztrációja által szervezett osztályok és bizottságok végzik, amelyekben tudományosan minősített szakemberek tevékenykednek. Mindezek a konkrét szakmai munkát rábízzák az intézetekre és csupán a kutatási minőség fölött őrködnek. A VM adminisztrációja viszont – tudományos minősítés… Tovább »

Központosított agrárkutatások

2014. március 1.

Hírek

Egy kézbe, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba koncentrálta a kormány januártól az agrárkutatás eddig meglehetősen szétaprózott intézményhálózatát.

Erre jó a bakhát, és a mulcshagyás

2014. március 1.

Hírek

A globális felmelegedés káros hatásai a Kárpát-medence termőtalaját is veszélyeztetik, ennek ellensúlyozására – az agrárágazat versenyképességét is növelő – komplex talajművelési rendszert dolgozott ki a gödöllői Szent István Egyetem.

Centralizált agrárkutatás és vízügy

2014. január 2.

Hírek

Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet. Tegnap létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 13 agrár- és élelmiszergazdasághoz kapcsolódó kutatóintézet összevonásával.

Központosítják az agrárkutatást

2013. augusztus 2.

Hírek

Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány. A magyar mezőgazdaság versenyképességének egyik záloga a korszerű tudás, a kutatás-fejlesztés eredményeinek minél szélesebb körű alkalmazása és az innováció térhódítása. Ezt ismerte fel a kormányzat akkor, amikor e feladatok ellátása érdekében a vidékfejlesztési miniszter irányításával működő, integrált agrárkutató hálózat létrehozásáról döntött.