A természeti tőke értékelése az Alaptörvény tükrében

2021. október 7.

Hírek

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke 2021. 03. 12-én közös szakmai rendezvényt tartott a természeti tőke elemei értékelésének alaptörvényi követelményeiről. A műhelytalálkozóról a napokban összegző cikk jelent meg dr. Sulyok Katalin tollából „A természeti tőke értékelése az Alaptörvény tükrében” címmel a Magyar Tudomány folyóirat legfrissebb számában.

AB-ra küldik a klímatörvényt

2021. szeptember 15.

Hírek

Az ellenzéki összefogás pártjai szerint a kormánytöbbség által éghajlatvédelmi javaslataik “kiherélésével” elfogadott tavalyi szabály sérti az egészséghez fűződő alapjogainkat. Így a regula alaptörvény-ellenességének megállapítását kérik az Alkotmánybíróságtól.

Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök

2019. július 29.

Hírek

A német alaptörvénybe és Bajorország tartományi alkotmányába is be kell emelni az éghajlatvédelem ügyét – sürgette a bajor miniszterelnök egy tegnapi lapinterjúban, amelyben elmondta, hogy a müncheni vezetés nagyszabású intézkedésekre, köztük 30 millió fa elültetésére készül a klímaváltozás ellen.

Az új erdőtörvényben háttérbe szorulnak a természetvédelmi célok

2019. január 29.

Hírek

Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az erdőtörvény 2017-es módosítása miatt. Székely László álláspontja szerint az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat – közölte ma az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Kiáltvány a magyar vidékért

2013. január 7.

Hírek

Az Alaptörvény 3. módosításának jelentőségéről a magyar választók túlnyomó többsége mit sem tud, miközben az az ország gyarmatosításának új, minden eddiginél végzetesebb fejezetét nyitja meg a bérrabszolgaság felé. Az Élőlánc Magyarországért szerint a Csányi féle tőkés nagybirtokok gazdaságilag, ökológiailag és társadalmilag egyaránt fenntarthatatlanok, és azonnal távoznia kell Fazekas Sándor miniszternek, Budai Gyula államtitkárnak, és Szabó… Tovább »

Alaptörvény 3.0 – Ángyán kiszavazott

2012. december 17.

Hírek

Ángyán József szembe ment a kormánypártokkal, és nemmel szavazott ma az alaptörvény módosítására, miután saját módosítóját név szerinti voksoláson utasították el a kormánypártiak és a szocialisták. A volt államtitkárt emiatt valószínűleg kizárják a frakcióból.

A legzöldebb narancs

2012. november 5.

Hírek

A földgolyó egyetlen „made by iPad” alkotmányának szerzője, Szájer József a saját bizonyítványmagyarázó blogján a világ legzöldebbjének nevezi a magyar alaptörvényt, amiről a nemrég hivatalba lépett zöldombudsman is a szakmai elismerés hangján szólt.