Átadták a Justitia Regnorum Fundamentum 2018 díjakat

2018. július 1.

Hírek

A Justitia Regnorum Fundamentum díjat az ombudsmanok 2007-ben alapították. A kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozzák annak elismeréseként, hogy a díjazott az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.

Ingatlan-nyilvántartási hiányok a természetvédelem kárára

2012. október 1.

Hírek

Bár a törvény előírja, továbbra sincs haladás a védett természeti területek, környezetvédelmi célú korlátozások és tilalmak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésében. Szabó Máté ombudsman szerint ez szemben áll az egészséges környezethez való joggal és a jogbiztonság követelményével.

Formálódik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

2012. január 11.

Hírek

A biztos nemcsak állampolgári panaszra, hanem hivatalból, és a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak a védelmét ellátó biztoshelyettes javaslatára is indíthat eljárást. A belső átszervezéstől függetlenül a hivatal panaszfelvételi rendszere folyamatosan működik.

Szabó Máté nem akar a zöldek sírásója lenni

2012. január 6.

Hírek

1986-ban a zöldekről szóló könyvemmel a magyar környezetvédelmi mozgalomnak útmutatót nyújtottam, bábáskodtam a megszületésénél, 2012-ben pedig nem szeretném, ha a sírásójaként szerepeltetnének a sajtóban. Szabó Máté ombudsman válasza a zöldek kritikájára.

Erős zöld ombudsmant!

2012. január 4.

Hírek

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, Fülöp Sándor zöld ombudsman tizennégy közvetlen munkatársának mondott fel január másodikán. A magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaknak – köztük az ország egyik legjobb környezetvédelmi szakjogászának – az elbocsátása, a környezetvédelmi ügyek szervezeti hátterének felszámolása súlyos csapás a környezetvédelemre, az emberek biztonságára.

Mészárlás az ombudsmani hivatalban

2012. január 4.

Hírek

Jelentős funkcióváltás és átszervezés zajlik az alapvető jogok biztosának új hivatalában – közölte Szabó Máté ombudsman, miután az LMP bírálta a hivatal átalakítását, pl. azt, hogy az új szervezeti és működési szabályzat – szerintük – a helyetteseket díszletté alacsonyítja le; felrótták a korábbi munkatársak jelentős részének elbocsátását is.

Szabó Máté e-mailes kirúgásai

2012. január 2.

Hírek

„Az emberi jogok ombudsmanja embertelen módon küldött el minket”. A Heti Válasz értesülése szerint Fülöp Sándor – december 31-ig hivatalban lévő – zöld ombudsman tizennégy közvetlen munkatársát bocsátotta el állásából ma Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa. Életbe lépett az alaptörvény.