Bioműanyagot algából

2019. július 11.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsoport arról számolt be, hogyan egyes baktériumok képesek lebontani az algákban lévő szénhidrátokat. A kutatás középpontjában a zöldalgák Ulva nevű nemzetsége állt. Ennek virágzása világjelenség, melynek hatására csak Franciaország tengerpartjánál mintegy 100 ezer tonna biomassza kerül partra.

Lehetséges megoldás a globális felmelegedés ellen?

2019. május 6.

Hírek

Sok éve foglalkozom elméleti környezetvédelemmel. Biológusként többször dolgoztam a hazai környezet- és természetvédelemben, így kötelességemnek tartom, hogy minden erőmmel segítsek ezeken a területeken.

Átalakul a Duna élővilága – figyelmeztetnek az MTA kutatói

2019. február 10.

Hírek

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták egy különlegesen hosszú időre visszanyúló adatsor alapján, hogy egy nagy folyóban az éghajlatváltozás, a közvetlen emberi hatások és a tápanyagszegényebbé váló víz hogyan befolyásolja a vízi táplálékhálózat alapja, a fitoplankton fejlődését.

A hőmérséklet emelkedésével a világ vizei még kékebbek lesznek

2019. február 5.

Hírek

A melegedés hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, azaz a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. A következő évtizedekben egyre kevesebb lesz belőlük a vizekben, ami 2100-ra a világ vizeinek felében színváltozást okoz.

Az alga, ami terraformálta a Földet

2017. augusztus 22.

Hírek

650 millió évvel ezelőtt egy tengerlakó alga átvette az uralmat a Földön; ez volt az a pillanat, mely megváltoztatta a földi életet. Legalábbis ezen vitatkoznak a geokémikusok, akik biomolekulák közel láthatatlan nyomaira bukkantak az ausztrál sivatag alatt.

Az Antarktiszon is élnek kovaalgák

2016. április 23.

Hírek

Luxemburgi algakutatók felfedezései az Amazonas medencéjében, belga biológusok útja az Antarktiszra, magyar tudós összefoglalója a klímaváltozásról – változatos témákról esik szó a budapesti kovaalga konferencián.

Egyedülálló zöld technológia a szlovákiai Gútán

2014. október 8.

Hírek

A környezetvédelem régóta központi téma világviszonylatban. Jelenleg előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások és velük összefüggő progresszív technológiák, melyek csökkentik a káros emissziók képződését.

Világítsunk algával!

2013. október 8.

Hírek

Pierre Calleja francia biokémikus egy igen lenyűgöző környezetbarát lámpát tervezett, amely úgy tudja kivilágítani az utcákat és a parkolóházakat, hogy közben visszaszorítja a CO2 kibocsátást is. Egy lámpa egy tonna szén-dioxidot semlegesít évente.

Új alga-alapú megoldás a CO2 megkötésére és biomassza-előállítására

2013. március 12.

Hírek

A szén-dioxid kibocsátást gyakran tartják a globális felmelegedés egyik okának a CO2 jelentős üvegházhatása miatt. Az európai CO2 kibocsátás mintegy 38 %-áért az energiatermelés a felelős. A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy hosszú távon a fenntartható energiatermelés kulcspontja a CO2 kibocsátás-csökkentése.

Necces az algaüzemanyag is

2012. október 26.

Hírek

Az algából előállított bioüzemanyag veszélyezteti a természetes vizeket és a klímát – állítja az Egyesült Államok Nemzeti Kutatási Tanácsa.