Étkezési szokásaink fenntarthatatlanságára, valamint a modern ipari mezőgazdaság és fejlett társadalom túlfogyasztásához köthető élelmezési válságra figyelmeztet az EAT-Lancet nemzetközi bizottság jelentése. De vajon milyen táplálkozás felelhet meg az emberiség és a környezet szempontjainak egyaránt?
állati fehérje
Japán ét(t)rend változás: most a selyemhernyó és a madárpók a menő
Japánban régóta fogyasztják a pl. a poloskákat, de most a piac növekszik, és átalakul.. A rovarárusok szerint ennek a fehérje formának számos táplálkozási és környezeti előnye van.
Engedélyezték az EU-ban a rovarfehérjék takarmányozási használatát
Életbe lépett az Európai Bizottság új irányelve, amely engedélyezi a baromfik és a sertések takarmányozásában a rovarfehérjék felhasználását, valamint az úgynevezett keresztetetést, vagyis a más állati fehérje-alapú takarmányt. Ez jó hír a hazai állattartóknak is, mivel hosszabb távon a jelentősen megdrágult gabona és az importszója kiváltása is lehetségessé válik.
Zöld jelzés a lisztkukacnak
A világon elsőként az EU élelmiszerbiztonsági hatósága emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztkukacot, így hamarosan Európa-szerte felkerülhet majd a vendéglők étlapjára a lisztkukac-burger, lisztkukac-muffin, vagy éppen a lisztkukacos spagetti.
A bogárevőké a jövő? A legjobb természetes fehérjeforrások
Ha a fehérje szót halljuk manapság sok minden eszünkbe juthat, attól függően, milyen elveket vallunk és milyen életmódot folytatunk. Egy vegánnak vagy vegetáriánusnak a fehérje egyet jelent a hüvelyesekkel, netán a rizsfehérjével, míg egy alföldi ember a fehérje szó hallatán a csirke, pulyka vagy épp a sertéshúsra gondol – bár a vöröshúsok valamiért ritkábban jutnak…
A húsigényt fedező takarmánynövény termesztés pusztítja bolygónkat
Egy WWF jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60%-áért a hús alapú étrend tehető felelőssé, ami hatalmas terhet ró a Föld erőforrásaira. Az új jelentés arra figyelmeztet, hogy a hús iránti globális igény romboló hatással van a környezetre, melyet az állatoknak szánt takarmánynövény-termesztésével keltünk.
Marha helyett tücsök steak
A nyugati embernek bizarr, de az ENSZ élelmezésügyi világszervezete régóta fontolgatja, hogy rovarokkal táplálja a Föld nélkülözőit. A tücskök és szöcskék a tápanyagok terén a marhahússal is felveszik a versenyt. Olcsó és környezetbarátabb.