Bíróság védte meg egy majom jogait Ecuadorban

2022. április 5.

Hírek

Bíróság mondta ki Ecuadorban, hogy megsértették egy majom jogait. Egy februári ítélet mérföldkőnek számít az ország természetjogainak történetében, megemelve az állatok jogi státuszát.  2008-ban Ecuador volt az első állam, ahol alkotmányos szinten ismerték el a természet jogait.

Törvény által biztosított jogokat a jaguároknak!

2019. augusztus 4.

Hírek

“Nem embereket” megillető alapvető jogokat követelnek a dél-amerikai jaguároknak argentin környezetvédők. Az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléjének természetes élőhelye egykor egészen a Grand Canyonig terjedt, mára azonban a nyugati félteke egészén csökken a populáció.

Vissza az édenbe

2018. október 7.

Hírek

Az emberi lényt hosszú ideig Isten kedves és minden más lénynél tökéletesebb teremtményének tekintették. Idővel ez a világnézet vesztett korábbi befolyásából, az ember felsőbbrendűségét azonban nem kérdőjelezték meg. Ma viszont sokan vitatják az élőlények hierarchiáját egy olyan erkölcs nevében, amely az egyenlőséget magasztalja.

Állatperek a középkortól a modern időkig

2018. október 4.

Hírek

Manapság, ha egy kutya megharap egy gyereket, akkor jogilag a kutya gazdáját tartják felelősnek, így bíróság elé kerülhet. A középkorban magának az állatnak kellett bíróság elé állnia.

A homo sapiens elveszti monopóliumát: Jogot az állatoknak!

2018. szeptember 27.

Hírek

Az emberi lények mindig is felemás kapcsolatokat tartottak fenn az állatokkal, amint azt a középkori disznók elleni perek vagy a hol istenített, hol babonásan félt macskák tanúsítják. Évszázadokon keresztül általánosan elfogadott volt az emberek más élőlények feletti felsőbbrendűsége, amit ma már megkérdőjeleznek.

Egy orángutánnak is joga van a szabadsághoz

2014. december 22.

Hírek

Megnyílt a lehetőség egy argentin állatkertben tartott orángután természetvédelmi területre szállítása és szabadon engedése előtt, miután egy bíróság “nem emberi személynek” ismerte el az emberszabású majmot, amelyet az ítélet szerint jogtalanul fosztottak meg szabadságától.