Madárinfluenza miatt először pusztult el egy rozmár

2024. április 30.

Hírek

Egy kutató szerint az első esetet észlelték, amikor egy rozmár meghalt madárinfluenzában Norvégia egyik sarkvidéki szigetén. A rozmárt tavaly találták meg a Svalbard-szigetcsoport Hopen szigetén – mondta Christian Lydersen, a Norvég Sarki Intézet munkatársa.

Kényszerguberálók lettek a jegesmedvék

2022. július 24.

Hírek

Mivel jeges élőhelyük a klímaváltozás miatt eltűnik, az éhes jegesmedvék a szeméttelepeken próbálnak táplálékhoz jutni. Ennek súlyos veszélyeire figyelmeztet egy kanadai és amerikai tudósokból álló csoport.

A közúti közlekedés természetkárosító hatása a magyarországi gerincesfaunára

2021. december 15.

Hírek

A közúti közlekedés a modern társadalom működésének elengedhetetlen része, ugyanakkor súlyos terhet ró a szárazföldi ökoszisztémákra. A légszennyezés mellett a megépített utak és a forgalom jelentős közvetett és közvetlen hatást fejtenek ki a vadon élő gerinces- és gerinctelen-állatközösségekre. Évente a világon elütött gerincesek becsült száma meghaladja a 400 milliót.

3000 millió(!) állat érintett az ausztrál erdőtüzekben

2020. július 29.

Hírek

Az eddig véltnél csaknem háromszor annyi, mintegy hárommilliárd állatot érintettek a 2019-2020-as pusztító ausztrál erdőtüzek a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) legújabb becslései szerint. A legsúlyosabban a hüllők érintettek, de több százmillió emlős, madár és béka is a lángok áldozatául esett.

Évi 194 millió madár és 29 millió emlős pusztul el az európai utakon

2020. június 13.

Hírek

Minden évben 194 millió madár és 29 millió emlős pusztul el az európai utakon – derül ki egy friss kutatásból, amelyben egy nemzetközi tudóscsoport azt vizsgálta, hogy mely állatfajokat veszélyeztet a leginkább a közúti forgalom. Ehhez egy nemzetközi tudóscsoport 24 ország 90, állatgázolásokról szóló kérdőívét elemezte.

Az ausztrál bozóttűz ikonikus képe

2020. január 6.

Hírek

Egy kerítésen találták meg az ausztráliai tűzvészben szénné égett kengurut. Az állat a lángok elől menekülhetett, amikor fennakadt egy kerítésen. A megrázó kép a dél-ausztráliai Cudlee Creeknél készült.