Csak “boldog” haszonállatokból lehet egészséges étel

2021. április 28.

Hírek

Élelmiszer-ellátási láncunk minősége összefügg az állatjóléttel. A mezőgazdasági feltételek befolyásolják egészségüket, vagyis az általunk fogyasztott ételeket. Nézzünk néhány példát a fenntartható gazdálkodásra Európában a Farm to Fork legújabb epizódjában.

Megkongatta a vészharangot Jane Goodall

2020. június 3.

Hírek

Az emberiségnek vége, ha nem változtatunk a koronavírus után. A világhírű főemlőskutató és környezetvédő szerint az étkezési szokásainkat is radikálisan át kell alakítanunk, hogy megakadályozzunk egy következő világjárványt.

Gazdaságtalan lenne a brutális amazonasi erdőirtás

2020. március 19.

Hírek

Nagyjából 2,4 millió hektárnyi esőerdő kiirtásával járnának együttesen az Amazonas-medence térségét érintő jövőbeli útépítések – állapították meg amerikai, bolíviai, brazil, svéd, perui és kolumbiai kutatók.

9 növénytől függünk

2019. március 3.

Hírek

A FAO érdekes adatokat közölt arról, hogy az élelmezési céllal tartott, termesztett vagy tenyésztett állatok és növények biológiai értelemben vett sokszínűsége hogyan alakult az utóbbi időben.

Becsődölt a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője

2019. február 5.

Hírek

“Fajmegőrzésben érdekelt multimilliomos befektetőt” keres a világ legnagyobb orrszarvútenyésztője, a dél-afrikai John Hume, mert elfogyott a pénze, és a szarvakkal való legális kereskedelmet olyannyira megnehezítették, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált a “fenntartható módon előállított” orrszarvútülkök eladása, amelyből bevétele származhatna.

Multirezisztens baktériumok és az állattenyésztés – Problémagenerálás

2019. február 1.

Hírek

Sajnos azok a gyógyszergyárak ’tenyésztik’ a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak – írta a HVG néhány napja, mely cikket mi is átvettük. Az antibiotikum biznisz anomáliáiról a Le Monde francia napilap riportjára épülő írásra reagált Darvas Béla ökotoxikológus prof.

Az antibiotikumok csapdája

2019. január 27.

Hírek

Nemcsak az antibiotikumok meggondolatlan fogyasztása, hanem felelőtlen gyártásuk is oda vezet, hogy egyre nő a legyőzhetetlen szuperbaktérium(ok) megjelenésének veszélye. Sajnos azok a gyógyszergyárak „tenyésztik” a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak.

Segít a túlélésünkben a kevesebb marhahús evés

2019. január 7.

Hírek

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet is védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania. Emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 %-kal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket – ez a gazdagabb országokban akár 5 % is lehet egy friss tanulmány szerint.

Az elit éttermek búcsút vesznek a vörös húsoktól

2018. november 6.

Hírek

Párizsban a 3 Michelin-csillagos Abeille étterem már 3 éve meghirdette a háborút a bifsztek ellen. Dîners 100% Green, Afternoon Tea vegan – Christophe Moret mester ezekkel az akciókkal kezdte, és mára rengeteg követőre talált – írta a HVG.