Mikor robban a kínai antibiotikum bomba?

2014. május 8.

Hírek

Több tucat, nagy koncentrációban kimutatható gyógyszermaradvány szennyezi a kínai vizeket. Az antibiotikumok koncentrációja kimondottan magas, a nemzetközi átlag sokszorosa.

Húsfogyasztás, CO2-kibocsátás, betegségek

2014. január 25.

Hírek

Ahol sok húst esznek, ott több a rákos beteg? Van összefüggés a húsfogyasztás és a CO2-kibocsátás között? Melyik állam lakói kerülik el jó eséllyel a cukorbetegséget? Tekintsd át a globális összképet, vagy böngészd az adatokat Vanuatutól Mauritiusig!

Megölheti-e a műhús a húsipart?

2013. augusztus 15.

Hírek

Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »

Veszélyes antibiotikumos húsgyártás

2013. június 13.

Hírek

Rohamosan megnőtt a haszonállatoknak adott antibiotikum mennyisége az elmúlt tíz évben Európában, így erősödik az a félelem is, hogy az állatok húsával elfogyasztott hatóanyag miatt súlyos betegségeknél semmit sem ér majd a kórházban adagolt antibiotikum, a kórokozók ugyanis rezisztenssé válhatnak a hatóanyagokkal szemben.

Íme a legkárosabb iparágak

2013. április 17.

Hírek

A dél-amerikai szarvasmarha-tenyésztés, és az ázsiai széntüzelésű energiafejlesztés a legkárosabb vállalkozások a természetre nézve. Ez a lényege annak az ENSZ által támogatott jelentésnek, amely szerint e vállalkozások rejtett költségei jóval meghaladják bevételeiket.

Repceolajjal zöldítik a bécsi teheneket

2013. február 17.

Hírek

A Bécsi Egyetem kutatói olyan, eddig ismeretlen mikroorganizmusokat azonosítottak a tehenek bendőjében, amelyek növekedését repceolajjal lehet gátolni. Ezáltal mintegy 15 százalékkal csökkent a tehenek metánkibocsátása.

Kínai antibiotikum bomba

2013. február 13.

Hírek

Kína a világ legnagyobb antibiotikum-gyártója és felhasználója. Kutatók szerint az ellenőrizetlen használat a kínai sertéstelepeken rezisztenciagének felgyülemlésével jár a vizekben és a talajokban, ami kiszámíthatatlan globális veszélyt jelenthet.

Zöldadó a húsevőknek

2013. január 26.

Hírek

Az állattenyésztés és a hústermelés nagyobb környezetszennyező, jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint az autóipar. Húsadó bevezetését javasolja a Svéd Mezőgazdasági Hivatal, így csökkentve a természetet közvetve fokozottan megterhelő húsfogyasztást.

Vegák lehetünk az élelmiszerhiány miatt

2012. augusztus 29.

Hírek

A vízszűke miatt egyre súlyosbodó élelmiszerellátási problémák miatt az emberiségnek radikális változtatásokkal, egyebek között a majdnem teljes vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jövőben, hogy a 2050-re várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének legyen mit az asztalra tennie.

Földet kérnek a magyar gazdák!

2011. október 27.

Hírek

Napjainkban dől el, hogy 65.000 hektár magyar, állami tulajdonú föld kinek a kezébe kerül. A földek bérbeadására vonatkozó pályázati kiírás azonban értelmetlen és megmagyarázhatatlan feltételt tartalmaz, ami ismét a háttérben meghúzódó érdekkörökhöz juttathatja a földet a helyi gazdák helyett. Az Élőlánc Magyarországért nyílt levele Magyarország kormányához.